Як і чому Москва будує Зеленському меморіал у Бабиному Ярі: "Путін мріє оголосити Україну на весь світ антисемітською державою", - Йосип Зісельс

"Безплатний" меморіал від ОПУ, котрий фінансують підконтрольні Путіну російські бізнесмени, грозиться стати пам'ятникам злочинам "українських фашистів"

Бабин яр

Київське урочищі Бабин Яр стало символом страшного злочину проти людяності. Сьогодні є два проекти меморіального центру увічнення пам'яті загиблих там, навколо яких точаться палкі суперечки: державний, розроблений групою українських істориків при Інституті історії України Національної академії наук, і приватний, до наглядової ради якого входять у тому числі близькі Путіну російські мільярдери Фрідман і Хан. Про те, як тему меморіалізації Бабиного Яру використовує Москва в гібридній війні проти України, «ФАКТАМ» розповів співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад (Вааду) України Йосип Зісельс, зазначають Патріоти України.

«Кремлю плювати, що для нас святе, якщо він взагалі відмовляє нам у праві мати свою державу»

— Йосипе Самойловичу, стаття «Гроші на пам'ять. Як будівництво меморіалу в Бабиному Яру перетворилось у проблему національного масштабу», опублікована 24 липня на сайті LIGA.net, викликала неоднозначну реакцію і наробила багато шуму. Деякі експерти не виключають, що це замовний матеріал …

— У мене таке припущення не викликає сумнівів. За півстоліття громадянської та дисидентської активності я таких статей бачив чимало. Коли я комусь дуже не подобаюся, ці люди їх замовляють. В даному випадку я не подобаюся керівництву Росії (не знаю, правда, на якому рівні я йому відомий) і керівництву російського проекту меморіалізації Бабиного Яру, на моє глибоке переконання, тісно пов'язаного з Кремлем. Я неодноразово говорив, що для мене цей проект є невеликою ділянкою інформаційного фронту гібридної війни, яку Росія веде проти України.

— Чому ця стаття з'явилася саме зараз?

— Чесно кажучи, очікував її раніше, оскільки знаю тих, хто мені протистоїть. Робота над цією статтею, над збором наклепницьких матеріалів велася довго. За різними оцінками — від чотирьох до шести місяців.

«Для мене проект меморіалізації Бабиного Яру є невеликою ділянкою інформаційного фронту гібридної війни, яку Росія веде проти України», - каже Йосип Зісельс. Фото зі сторінки Йосипа Зісельса в facebook

— Чи не вважаєте ви, що мета статті — нівелювати український проект?

— Оскільки давно й глибоко сиджу в цьому матеріалі, то розумію цю ситуацію дещо інакше. Немає двох конкуруючих проектів. Це неправильна, на мій погляд, точка зору. Якби було два українських проекти, тоді була б конкуренція. Можна було б створити комісію (до її складу включити представників влади й громадянського суспільства), яка, розглянувши обидва варіанти, вибрала б кращий або попросила б авторів об'єднати найкращі аспекти. Але ж Росія, яка веде проти нас гібридну війну, втручається в меморіалізацію Бабиного Яру, намагаючись вплинути на культуру та політику пам’яті.

— Чому Путіну знадобилося розігрувати ще й карту Бабиного Яру? Мало йому Донбасу і Криму.

— Насправді це питання, пов'язані між собою. Дуже важливо, якою буде культура пам'яті людей. Вплив на неї — це ключ до теперішнього часу, а значить, і до майбутнього. Тому що пам'ять є частиною колективної ідентичності народу, який росіяни хочуть знову повернути у своє неоімперське стійло.

— Навіть використовуючи такі святі теми?

— Їм плювати, що для нас святе, якщо вони нам взагалі відмовляють у праві мати свою державу. Вони використовують буквально все, що, на їхній погляд, веде до успіху в цій інформаційній гібридній війні. У цьому імперському букеті підкупи, маніпуляції, брехня, бруд, злочини.

«Я категорично проти заборони російського проекту на державному рівні»

— Чи може наше громадянське суспільство вплинути на те, щоб росіян відсторонили від участі в цьому проекті?

— Не думаю, що це основне завдання громадянського суспільства. Його завдання, як я його бачу, — підтримка українського державного проекту комплексної меморіалізації Бабиного Яру.

— У чому ця підтримка повинна виражатися?

— У статтях, у зверненнях до судів і до державних і муніципальних органів, у різних демонстраціях — у всьому, що легітимно в демократичному суспільстві. Українське громадянське суспільство — основний двигун нашої держави на шляху до європейського майбутнього. Це продемонстрували всі наші Майдани. І Бабин Яр не виняток. Тут також перше слово належить громадянському суспільству. За останній рік з невеликим з'явилося понад триста матеріалів, 95% яких — це підтримка українського проекту. І реакція на статтю на сайті LIGA.net теж це підтверджує.

Додам ще, щоб розставити всі крапки над «i», що я категорично проти заборони російського проекту на державному рівні, бо це дозволить Путіну оголосити українців антисемітами.

Йосип Зісельс зареєстрував у КМДА ініціативу про проведення громадських слухань з питання меморіалізації «Бабиного Яру». Фото зі сторінки Йосипа Зісельса в Faceebook

— Ви називаєте цей приватний проект саме російським?

— Так. Ті, хто боїться називати речі своїми іменами, називають його приватним. Я дисидент. Чого я повинен боятися? Це російський проект. І не тому, що в ньому «беруть участь» російські гроші, а тому, що за ним стоять Путін та його соратники з українського питання Козак і Сурков. Ідеї, закладені в цьому проекті, це не погляд українців на історію. Наш погляд виробляється вже тридцять років вченими, громадянським суспільством та інтелектуальним середовищем. У наративі росіян і близько нічого немає від цього погляду.

Коли взимку 2016 року зі мною зустрівся мільярдер Павло Фукс
(російський і український бізнесмен, він зараз під санкціями РНБО. — Авт.) і запропонував підтримати їхній проект, я відразу відмовився. Сказав їм наступне: «По-перше, ви збираєтеся будувати на місці єврейського кладовища. А мене з дитинства привчали, що на цвинтарях будувати не можна. Я не можу переступити через цю заборону. По-друге, поясніть мені ось що. Майже два роки триває війна. Путін забрав у нас Крим і третину Донбасу. Його солдати та офіцери вбивають, грабують і гвалтують наших громадян. І в цей час вам, трьом мільярдерам (мова про Фрідмана, Хана й Фукса. — Авт.), Путін дозволяє вкласти сто мільйонів доларів в культурний проект країни, з якої він воює?» Неважливо, де ці три мільярдери народилися, виховувалися і навчалися. Головне — вони «заробили» свої мільярди в Росії.

До слова, я таке ж питання ставлю всім керівникам цього проекту, з якими зустрічаюся.

— Їх не бентежить ця обставина? Що вони вам відповідають?

— Обминають це питання стороною. За такі гроші, які вони отримують, їх взагалі ніщо не бентежить. Як то кажуть, «нічого особистого, тільки бізнес».

«Фрідмана і Хана цікавить потужний піар, а буде меморіал чи ні, їм неважливо»

— Загострення дискусії навколо цих проектів сталося напередодні 80-ї річниці початку трагедії.

— Росія нас провокує на вибух у суспільстві. Вона взагалі мріє, щоб ми зруйнували інсталяції, які вони там побудували, і заборонили цей проект. Ще раз акцентую на тому, що я категорично проти заборони. Це якраз те, чого хоче Путін: оголосити Україну на весь світ антисемітською державою.

Тому ми не повинні нічого руйнувати. Ми, на відміну від опонентів, діємо в рамках закону. А російська команда порушує українські закони і міжнародні договори України. Є закони про збереження цвинтарів, про охоронні зони, про збереження культурної спадщини, про національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр». Там нічого не можна будувати. Але вони побудували на єврейському кладовищі «Дзеркальне поле», на православному кладовищі — так звану меморіальну синагогу. Вони порушують норми будівництва малих архітектурних форм. Вони поводяться у столиці України як окупанти.

— Проте ситуація розвивається.

— Я спостерігаю пильно тільки за цим проектом вже шість років. Де ви бачите її розвиток? Вони рухаються до меморіалу? Вони рухаються до музею? Покажіть мені їхні кроки.

— Але вони про них пишуть.

— Хіба мало хто що пише. Ви що, вірите словам? У них немає архітектурного проекту, немає концепції. А українська концепція є, причому досить гідна. Вона була представлена на початку 2019 року і потім дороблена з урахуванням внутрішніх і міжнародних рецензій. Вона враховує дуже тонкі речі, які лежать у традиціях різних народів, чиї представники стали жертвами цієї трагедії. А росіяни ламають все це. Вони буквально йдуть по кістках.

— Як їм протидіяти?

— Якщо наша влада покриває їхні дії, ігноруючи реакцію громадянського суспільства, яке активно виступає проти російського проекту, і не закликає росіян до відповіді, ось так все й виходить.

У мене міцніє переконання, що росіянам не потрібен проект. Тому що у них два завдання. Путінське — очорнити Україну і позбавити її підтримки на Заході, а у мільярдерів — відмитися від близькості до Путіна і розташувати до себе західну громадську думку, оскільки вони фігурують у передсанкційних списках казначейства США як «друзі Путіна». Над ними висить дамоклів меч санкцій, під які вже потрапили Вексельберг, Дерипаска та інші. Так що Фрідману і Хану потрібен результат вже зараз. Їх цікавить потужний піар (вони витратили двадцять мільйонів доларів в основному на піар), а буде меморіал чи ні, їм неважливо.


— В одному інтерв'ю ви сказали про їхній проекті: «Це троянський кінь, якого Путін „дарує“ Україні». Який найгірший і найкращий варіант розвитку події з вашої точки зору?

— У моєму баченні немає гіршого варіанту. Україна виграє цю гібридну війну. Так, нескоро і з серйозними втратами, але виграє. Значить, ми виграємо й український проект меморіалізації Бабиного Яру. Для мене існує тільки цей сценарій. Знаю, що буде нелегко. Але все хороше дається важко.

За вбивство громадянки США: В Конгресі закликали притягнути Ізраїль до відповідальності

неділя, 8 вересень 2024, 15:03

Демократи в Конгресі приєдналися до Організації Об’єднаних Націй, щоб засудити вбивство громадянки США на Західному березі річки Йордан у п’ятницю. Вони закликали притягнути Ізраїль до відповідальності на тлі зростання напруженості через розширення пос...

"Моя миротворча місія ще не закінчена": Орбан направив лідерам ЄС свій "план"

неділя, 8 вересень 2024, 14:53

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що продовжує роботу над так званою миротворчою місією, в межах якої намагається "запобігти ескалації" повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це він сказав журналістам у суботу, 7 вересня, перед уч...