Як нові військово-морські бази на Азові та Чорному морі посилять нашу оборону, - аналітик

У Військово-Морських силах заявили, що хочуть передати земельні ділянки на берегах Чорного та Азовського морів для створення баз.
Тарас Чмут. Фото: Главком.

Для наявного українського флоту не вистачає місць. Найближчими роками отримаємо до 30 катерів, кораблів і суден забезпечення. Треба створювати берегову інфраструктуру. Про це говорить військовий аналітик Тарас Чмут, передають Патріоти України.

У Військово-Морських силах раніше заявили, що хочуть передавати земельні ділянки на берегах Чорного та Азовського морів для створення баз. "ВМС має дві бази – "Схід" і "Південь". Кораблі базуються в Одесі, Очакові, Маріуполі й Бердянську. Місць не вистачає навіть для них. Будівництво бази триває від кількох років. Потрібно починати зараз", - каже Чмут.

Має суттєво посилитися наш потенціал на Азові. "Це забезпечать американські катери Mark VI. Уже сформували морську піхоту, яка дбатиме про безпеку регіону й за необхідності проводитиме локальні протидиверсійні операції. Створять систему висвітлення водної та підводної обстановки. Зможемо контролювати свою 12-мильну зону. Але Москва в будь-який момент може перекрити Керченську протоку – вихід до Чорного моря".

У Чорному морі ситуація контрольованіша. "Там є води країн НАТО – Туреччини, Румунії, Болгарії. Безперешкодно можуть заходити флоти нечорноморських країн НАТО – США, Канади, Великої Британії, які є партнерами України. Однак Росія в Чорному морі – головний гравець. Її флот найпотужніший, угруповання військ найсильніше, а з Криму може прострілювати море ракетними комплексами. Головні морські ворота контролює Туреччина, яка з одного боку є партнером Росії, з другого – членом НАТО, спільно з РФ патрулює в Сирії і воює в Лівії проти Росії. Тому питання про вихід російського Чорноморського флоту в Середземне море – відкрите", - пояснює він.

Джерело: Gazeta.ua

ППО недоімперії тріщить по швах: Бійці ССО спалили третій російський "Бук" на Сумському напрямку за тиждень (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 0:55

Не встигли вояки держави-агресора прибрати останки "Буків" вражених 30 квітня, як їм додалося сумної роботи. Оператори одного з підрозділів Сил спеціальних операцій уразили ворожий зенітний ракетний комплекс Бук-М1 на Сумському напрямку. Про це повідом...

Окупанти вбили бабусю та її 12-річну онуку на Донеччині (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:30

Російська армія завдала удару по селищу Мемрик Покровського району на Донеччині. Попередньо, окупанти атакували населений пункт з РСЗВ "Град". Тілесні ушкодження, несумісні з життям, зазнали 65-річна бабуся та її онука 12 років. Про це повідомили в Дон...