Як відбуватиметься взяття на військовий облік жінок в Україні: Куди звертатися і з якими документами

Через 3 місяці в Україні почне діяти нова система взяття на військовий облік жінок. Багатьох українок турбує питання, як відбуватиметься цей процес, передають Патріоти України.

Катерина Аніщенко, адвокатка юридичної компанії "Riyako&Partners", пояснила в коментарі 24 каналу, як буде проходити процедура та що для цього необхідно

Як стати на військовий облік жінкам

Передусім потрібно розуміти, що для жінок, як і для чоловіків, необхідно з'явитися у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишній комісаріат) за місцем реєстрації місця проживання.

При собі необхідно мати копії таких документів: паспорта, диплому про освіту, довідку з місця роботи, при наявності свідоцтво про одруження або рішення суду про розлучення.

А далі процедура як і для чоловіків:

  • подається заява щодо постановки на військовий облік;
  • проходиться медичний огляд встановленим порядком для визначення придатності/непридатності до військової служби;
  • після цього жінка отримає відповідний документ (військовий квиток).

Виключень для військовозобов'язаних жінок немає

Адвокатка також радить звернути увагу на те, що жодних виключень (ставати на військовий облік чи не ставати) для жінок немає.

Тобто якщо жінка вагітна, або має малолітніх дітей, або працює, або є домогосподаркою, вона теж має стати на військовий облік, якщо має відповідну фахову приналежність.

А ось за ухилення від військового обліку, як і для чоловіків, після попередження з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки передбачено адміністративний штраф,
– уточнила Аніщенко.

Щодо того, чи зможуть жінки виїжджати за кордон, то військовозобов'язаним дійсно обмежено виїзд за межі України. Виїхати зможуть тільки ті категорії жінок, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

"Занадто багато всього": Війна закінчиться, коли Путін зрозуміє, що не зможе виграти, - американський генерал

четвер, 2 травень 2024, 15:50

Війна в Україні закінчиться тоді, коли Путін зрозуміє, що не може перемогти. Для цього західні партнери мають об'єднати всі можливі зусилля у допомозі нашій державі. Про це заявив американський генерал Бен Ходжес, передають Патріоти України. "Тому ми п...

"Нічого не виключаю, Росія не може перемогти":: Макрон виступив із новою заявою щодо введення військ в Україну

четвер, 2 травень 2024, 15:44

Президент Франції Еммануель Макрон не виключає відправлення військ в Україну, оскільки його головна стратегічна мета: Росія не може перемогти, передають Патріоти України з посиланням на The Economist. "Як я вже сказав, я нічого не відкидаю (зокрема, вв...