Як ЗСУ вибивали окупантів із позицій "Москва" та "Пітер" під Балаклією: Розвідник розповів деталі операцій, які стали справжнім проривом

Під час контрнаступу захисників України на Харківщині виникало чимало небезпечних ситуацій. Нашим військовим вдалося зайняти потужні укріпрайони ворога, звільнити Нову Гусарівку, Щурівку, Вільховатку, Байрак та розблокувати трасу на Балаклію, передають Патріоти України.

Крім того, ЗСУ вибили окупантів зі стратегічно важливих позицій "Москва" та "Пітєр". Про подробиці операції розповів розвідник Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна Роман; його слова наведено вTelegram-каналі головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

"Це одна з тих операцій, яка колись увійде до підручників історії. Наприклад, надважким був штурм позицій "Москва". Це було справжнє підземне місто з облаштованими та укріпленими інженерними спорудами, глибокими окопами. Вибити звідти ворога було дуже складно. Однак, коли це вдалося, гнати росіян далі стало набагато легше", – розповів захисник.

Він додав, що окупанти тікали звідти, за ними в паніці те саме робили й інші загарбники. За словами Романа, для розвідників немає легких завдань, адже прогнозувати заздалегідь розвиток подій дуже складно.

"Якось на Херсонщині у нас планувався нескладний, на перший погляд, вихід. Але в якийсь момент нашу групу виявили, по нас відпрацювали "Градами", танками, мінометами, навіть авіацією! У результаті з десяти осіб дев'ять було контужено, ще троє з осколковими пораненнями", – розповів військовий.

Окрім бойових завдань, Роман збирає військові артефакти для шкільного музею, зокрема речі, кинуті окупантами на Харківщині. Він каже, що українські діти мають точно знати, проти кого та за які цінності бореться наш народ. Про ці фундаментальні речі Роман розповідає на уроках "Захист України", який він кілька років викладає в одному з ліцеїв Кропивницького.

Коли повернеться в учительство, до програми курсу обов'язково додасть навчання дітей корисним навичкам, набутим на фронті"

"Навчу їх тому, що знадобиться в цивільному житті, наприклад, у походах. Діти повинні знати, як сховатися від дощу, де знайти воду, як зорієнтуватися на місцевості тощо. Розповідатиму їм про те, як важливо тренуватися, удосконалювати фізичну форму, своєчасно реагувати на те, що відбувається навколо. В умовах війни це дуже необхідно".

"Кожен день я чую новини з фронту": Боєць ГУР різко висловився про те, що потрібно змінити в армії

четвер, 25 квітень 2024, 7:30

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” повернувся у стрій після 13 місяців перебування у російському полоні та продовжує виконувати завдання по знищенню окупантів. В ексклюзивному інтерв’ю для TSN.UA військовий відповів, які зміни ...

Удар по шпигунській мережі китайців: Байден підписав закон про заборону в США TikTok. Коли та за яких умов почне діяти

четвер, 25 квітень 2024, 7:15

Президент США Джо Байден у середу, 24 квітня, підписав законопроект, який може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok, повідомляє CNN. Це положення було включено до законопроєкту про надання іноземної допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Вод...