Яка зброя України користується популярністю серед іноземних держав: ООН оприлюднила звіт українського оборонного експорту за 2020 рік

У 2020 році Україна експортувала в інші країни 251 виріб в категорії "Переносні протитанкові ракетні установки та ракетні комплекси" (Portable anti-tank missile launchers and rocket systems). Відповідна інформація оприлюднена на офіційному сайті "Реєстру звичайних озброєнь ООН" (UNROCA - United Nations Register of Conventional Arms) в традиційному щорічному звіті, зазначають Патріоти України.

Експорт з України звичайних озброєнь згідно з даними реєстру ООН

Покупцями вказані Бангладеш (23 одиниці), Чад (53 одиниці), Марокко (124 одиниці) та Катар (51 виріб). Хоч у звіті не вказується про яке саме озброєння йде мова (це можуть бути РПГ, комплекси ПТРК або ракети до них тощо), найбільш ймовірно мова йде про продукцію ДККБ "Луч".

Турецькі бойові модулі Serdar від ASELSAN з ракетами від КБ "Луч" минулого року були експортовані до Катару

Крім цього, Індонезія придбала дві бронемашини "Козак-2" виробництва приватної компанії НВО "Практика", а Уганда купила броньований тягач БТС-4 (ймовірно відновлений на ДП "Львівський бронетанковий завод").

Модернізована на ЛБТЗ БТС-4 та ББМ "Козак-2" Збройних сил України

Також кільком країнам була поставлена незначна кількість стрілецького озброєння.

Імпорт з України звичайних озброєнь згідно з даними реєстру ООН

Водночас вказується, що минулого року Україна закупила значну кількість пістолетів (1964 одиниці) та 164 штурмових гвинтівок в США, а Туреччина поставила в нашу країну понад дві тисячі гвинтівок.

"Імпортовані" ракети Р-27 на справді будуть ремонтувати на підприємстві-виробнику ДАКХ "Артем"

Також торік було імпортовано 37 БМП-1 з Чехії та 119 ракет класу "повітря-повітря" Р-27 з Казахстану і Малайзії (насправді тут мова йде не про закупку, а про відвантаження цих ракет для ремонту й відновлення на ДАКХ "Артем", - прим. ДЕ).

Партія бронемашин Oncilla 4x4 нещодавно передані ЗСУ НВК "ВК Система"

Варто зауважити, що звіт ООН лише частково відображає справжні об’єми імпорту та експорту озброєнь України й не завжди сходитися за даними навіть з інформацією зі звітів інших країн за цей же рік. Так, наприклад, Польща у своєму звіті вказала експорт в Україну у 2020 році 16 бронемашин Oncilla 4x4 та 45 одиниць стрілецького озброєння, чого не фігурує в український звітності.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...