"Якщо "Газпром" погодиться із пропозицією Зеленського, то треба буде визнати, що президент Росії говорив неправду. А це не в інтересах Путіна", - Портников

"Український президент Володимир Зеленський запропонував російській енергетичній монополії «Газпром» знижку на транзит газу через українську газотранспортну систему. «Україна пропонує ці додаткові можливості для всіх країн – потенційних транзитерів. Ми хотіли б бачити як клієнтів європейські компанії, але ці додаткові можливості доступні і «Газпрому». З огляду на поточний тариф на транзит, знижка складе, як я припускаю, 50 відсотків», – заявив Зеленський в коментарі агентству Bloomberg. У випадку з «Газпромом» знижка може поширюватися на обсяги природного газу, що перевищують законтрактовані 40 млрд кубометрів на рік, які Україна повинна транспортувати до Європи з Росії відповідно до існуючої угоди", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Це смілива заява, яка повинна продемонструвати насамперед європейцям, що Україна залишається надійним партнером на енергетичному ринку. Що в умовах, коли сховища газу в Європі не заповнені «Газпромом», а спотового газу не вистачає – що може призвести до дефіциту найближчими місяцями – Україна докладає зусиль для того, щоб допомогти своїм партнерам.

Але чи можуть увінчатися ці зусилля реальним, а не тільки іміджевим успіхом України? Для того, щоб відповісти на це запитання, потрібно оцінити справжні наміри президента Росії Володимира Путіна – саме від нього залежить, як «Газпром» відреагує на українську пропозицію і чи відреагує взагалі.

Один з головних аргументів Путіна, яким він пояснює недозавантаженість європейських сховищ і проблеми, які виникли у покупців газу, пов'язаний із ненадійністю української газотранспортної системи, з неможливістю прокачувати через неї додаткові обсяги газу. «Газопровід «Північний потік-2» – це сучасні технології... Рух газу по дну Балтійського моря взагалі без викидів відбувається... У 5,6 разу викидів менше, ніж при транзиті через ГТС України. Ну тому що старенька вже. Екологи повинні були б сказати, що її потрібно закрити, а вони вимагають збільшити обсяги» – це остання заява Путіна на пленарній сесії дискусійного клубу «Валдай». Раніше Путін стверджував, що якщо збільшити поставки газу українською ГТС, то труба просто «трісне». Це – маніпуляція.

«Стан ГТС регулярно перевіряється. У минулому році українська ГТС без проблем прокачала більше 60 млрд кубів газу і не лопнула, як би того не хотілося Путіну. Більш того – без проблем може транспортувати ще набагато більше. І у нас на основних маршрутах йде не одна труба, а кілька (до п’яти) і тому є резерв, на відміну від того ж «Північного потоку», де резервних труб немає. Ми навіть можемо проводити ремонт, не зупиняючи весь трубопровід», – заявляв голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Але якщо погодитися із пропозицією Зеленського, потрібно буде визнати, що президент Росії говорив неправду. А це не в інтересах Путіна.

А що в інтересах? В інтересах – домогтися якнайшвидшої сертифікації газопроводу «Північний потік-2», що створить технологічні можливості для фактичного знищення української ГТС. В інтересах – створити додаткові можливості для тиску на Україну. Про характер цього тиску Путін без зайвих умовностей висловився під час свого виступу на Петербурзькому економічному форумі: продовження транзитної угоди в обмін на відмову від переозброєння української армії.

Потрібно розуміти, що «Газпром» зараз виконує всі свої зобов'язання за угодами, які укладені з одержувачами і транзитерами газу. Але мова йде, як наголосив голова правління «Нафтогазу України» Юрій Вітренко, тільки про зобов'язання за довгостроковими контрактами.

«Наскільки я розумію, мова йде про контрактні зобов’язання «Газпрому» перед європейськими покупцями газу в точках передачі вже в ЄС, на маршруті, який проходить через Україну. Перевірити це малоймовірно. Але чому потрібно дивитися тільки на обсяги за раніше укладеними довгостроковими контрактами? Хто заважає тому ж «Газпрому» продавати більше газу за новими контрактами, зокрема короткостроковими? Тому ми вказуємо на незаперечний факт: Росія зменшила обсяги транзиту через Україну в Європу майже вдвічі протягом тільки останнього року», – стверджує чиновник.

І для того, щоб збільшити обсяги транзиту, потрібне політичне, а зовсім не економічне рішення. Рішення перестати шантажувати Україну".

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...