Якщо Конституційний суд скасує банківський закон, Україна опиниться на межі дефолту та краху економіки, - Портников

МВФ й надалі не довіряє українській владі.

Віталій Портников. Фото: соцмережі.

Віталій Портников заявив, що у разі скасування Конституційним судом закону, який унеможливлює повернення націоналізованих банків колишнім власникам, Україна опиниться на межі дефолту та краху економіки. Про це Портников розповів у етері програми "Суботній політклуб", передають Патріоти України.

"Ми прекрасно розуміємо, що закон ніколи не був би ухвалений в Україні, якби не тиск міжнародних фінансових інститутів. Більше того, з цим законом зволікали занадто довго. Тому що, насправді, цей закон мав би з'явитися в турборежимі. Але, коли був турборежим думали про що завгодно, але не про цей закон", - сказав Портников.

Він нагадав, що у цього закону не знайшлося необхідної кількості прихильників у правлячій партії "Слуга народу". "І навіть президенту не вдалося переконати своїх соратників по фракції, яких він знайшов в інтернеті, що треба проголосувати за цей закон. Але без ухвалення цього закону, Україна, яка й зараз знаходиться у глибокій економічній кризі, потрапила б в економічну катастрофу", - переконаний Портников.

За його словами, МВФ й надалі не довіряє українській владі, через ймовірність скасування закону в Конституційному суді. "Питання про те, чи не скасує закон Конституційний суд турбує не тільки нас з вами, воно турбує й Міжнародний валютний фонд. Саме тому, довгострокову програму співробітництва з Україною було скасовано, і замість неї було запропоновано отримати короткострокову, в так званому режимі стенд-бай – частинами, і кожна нова частина обговорюється МВФ з представниками українського уряду", - зазначив Портников.

На його думку, скасування закону Конституційним судом призведе до краху української економіки. "Якщо Конституційний суд скасує цей закон, а український парламент не знайде жодних механізмів для того, щоб унеможливити повернення націоналізованих банків їхнім колишнім власникам, а простіше кажучи – ПриватБанку Ігорю Коломойському, то наступну частину траншу ми не отримаємо. І знову опинимося на межі дефолту і краху української економіки.

Джерело: Еспресо.ТV

ГУР проти російського "Тора": У мережі показали, як HIMARS спалив пускову ворожого ЗРК (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:21

На Запорізькому напрямку бійці підрозділу активних дій Головного управління розвідки МОУ спільно із операторами HIMARS виявили та знищили пускову установку зенітного ракетного комплексу "Тор", передають Патріоти України. Деталі: Розвідники зазначають, ...

"Небезпечні слова": Кремль налякали заяви Макрона і Кемерона про війська в Україні та удари по РФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:30

Прессекретар російського правителя Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі стурбовані та вважають "небезпечними" і такими, що "нагнітають напруженість" останні заяви президента Франції та очільника МЗС Великої Британії щодо можливої присутн...