Якщо оточити окупантів на Ізюмському напрямку: Українські воїни можуть здобути унікальну перемогу з часів Другої світової війни

До сакральної для росіян дати – 9 травня – залишився лише один день. Стає зрозуміло, що для масштабного свята "побєдобєсія" їм не вистачає власне перемог. Росіяни вже відмовилися від ідеї проводити паради в Херсоні, Донецьку та Луганську, які перебувають в окупації. Утім від ідеї проведення маршу у Маріуполі рашисти не відмовилися. Для цього вони продовжують руйнувати і без того знищене місто, штурмувати українських громадян і військових, що перебувають на "Азовсталі". Тим часом українські захисники поступово переходять в контрнаступ на східному та південному рубежах. Про це розповів заступник голови СБУ у 2014-2015 роках, генерал-майор запасу Служби безпеки України ВІКТОР ЯГУН, передають Патріоти України.

– Враховуючи дані з офіційних джерел про перебіг війни, як ви можете прокоментувати, що зараз відбувається на сході нашої країни?

– Йдуть оборонні бої. Очевидно, що всі плани ворога щодо якихось "перемог" до 9 травня провалилися. Вони зараз зосередили всі свої зусилля, я так розумію, на одному місці – на "Азовсталі". Наші хлопці просто унікальні, ніхто не розуміє, як їм це вдається, але вони поки що тримають оборону. Дай їм Бог сили і наснаги.

– Ми також почули від Валерія Залужного про підготовку контрнаступу на Ізюмському та Харківському напрямках. Які у нас є можливості для контрнаступу і як буде реагувати росія?

– Противник там накопичив дуже величезну кількість техніки та людей, і нашим буде досить важко. Але у такий спосіб ми можемо не лише зірвати плани ворога по виходу на Слов'янськ та Краматорськ, а й остаточно відбити можливості якихось операційних дій на Харківському напрямку.

Якщо ми зможемо насправді оточити угруповання, яке накопичилося в Ізюмі, це буде така перемога, якої не було, напевно, ще з Другої світової війни. Тому що вперше війська, якісь об'єднання, батальйонні групи опиняться в оперативному оточенні. Агресору треба визначатися: одразу необхідно відступати та закрити таким чином всі свої плани на цьому напрямку, чи справді буде така ситуація, про яку сказав Залужний. Наші справді можуть не лише контрнаступати, але й оточити. Українські військові можуть вийти на рубежі Сіверського Донця, які ворогу потім буде важко перейти.

– До речі, ми бачимо, що дійсно велика кількість людей і техніки зібрана на тих рубежах з російської сторони. Однак у той же час ми знаємо, що ці батальйонно-тактичні групи не доукомплектовані, до того ж деякі з них доволі сильно.

– Там не тільки проблема з укомплектуванням. Там ще й проблема морально-психологічного стану, тому що ніхто не хоче воювати і вони не розуміють, навіщо їм це потрібно. Для керівництва росії зрозуміло: чим більше території України вони захоплять, тим більше вони будуть потім торгуватися на можливих перемовинах. А для звичайних солдат це незрозуміло, тому що вони гинуть. Всі ці проблеми видно на поверхні, ми їх чуємо з перехоплених розмов.

Ще наші військовослужбовці спостерігають за тим, що погіршується стан техніки, яку вони використовують. Тобто з'являються або дуже новітні зразки – було повідомлення про те, що знищено танк Т-90М, яких всього 40 штук на всю російську армію – або дуже старі зразки. Вони справді використовують вже ледь не музейні зразки або ті, що використовуються на парадах або виставках. Тобто це так само говорить про їхню виснажливість від цієї війни. Тому будемо сподіватися, що якихось там надзвичайних ресурсів у них уже не залишилося.

– Неспокійно зараз не тільки на сході нашої країни. Днями мер Івано-Франківська Руслан Марцінків закликав людей на вихідні 7-8 травня виїхати за межі міста. Також запроваджено подовжену комендантська година. На вашу думку, навіщо ворогу ці області, адже в Івано-Франківську до цього взагалі бої не йшли?

– Дивіться, там боїв так само не буде. Ця ситуація пов'язана з тим, що ворог, маючи можливості здійснювати ракетні обстріли з далекої відстані, навіть не заходячи в повітряний простір України, обстрілює міста, що стали прихистком для багатьох людей зі сходу України. Це якраз той момент, коли, на жаль, Україна нічим не може відповісти, крім протиповітряної оборони і можливості евакуювати своїх мешканців з тих чи інших регіонів.

Ворог намагається такими ударами, по-перше, дестабілізувати ситуацію всередині країни. По-друге, щоб стріляти по об'єктах інфраструктури, пошкодити нашу залізницю, якісь логістичні перехрестя та центри. Не завжди йому це вдається, тому що ракета не завжди потрапляє туди, куди потрібно. Але разом із тим є дуже велика небезпека таких обстрілів. Тому зрозуміла реакція мера міста, де значна кількість переселенців.

– Росіяни намагаються підірвати логістику постачання новітньої техніки з Заходу до наших військових, які перебувають на східних та південних рубежах. На вашу думку, наскільки ми готові до таких ракетних ударів по мостах, по залізничній інфраструктурі? Я так розумію, що ми передбачили ці варіанти, тому що техніка західного зразка все ж таки йде на передову.

– Я би менше акцентував увагу на наших можливостях, тому що ворог це дуже чітко відслідковує. Я сподіваюся так само, що все прораховано і альтернативні логістичні напрямки так само відпрацьовані. Не завжди використовуються навіть мостові переходи, тому думаю, що нам просто треба вірити в те, що Збройні сили вийдуть із цієї ситуації достойно.

– Ми розуміємо, що для ворога дуже важливим залишається Кримський міст, по якому перекидають зброю та контингент для війни. На вашу думку, наскільки поки що гіпотетична можливість знищення цього мосту може створити реальні стратегічні проблеми для росії?

– Ми, на жаль, поки що не маємо можливості це здійснити. Хоча зрозуміло, що якщо цей міст буде зруйнований, то в агресора виникнуть величезні проблеми щодо постачання техніки, живої сили і матеріально-технічних ресурсів в Крим і на південь України.

– Хочеться поговорити про Маріуполь. На думку Арестовича, ціль путіна – взяти "Азовсталь" до 9 травня. Як ви вважаєте, невже вщент зруйнований завод, сотні поранених, серед яких жінки і діти, – це перемога? Невже народ росії повірить в те, що ці прості цивільні мешканці – це якісь неонацисти, як говорять в росії, чи вороги?

– Народ росії вірить в усе, що показують по телебаченню. В них немає альтернативної інформації. Скільки б ми не намагалися розмовляти російською мовою, передавати якісь "вітання" через Instagram чи ще щось, 80% населення вірить своєму телебаченню та своєму лідеру. Все, ця тема закрита. Вони повірять в те, що їм покажуть.

А їм покажуть перевдягнених в український однострій місцевих мешканців, які зараз знаходяться у фільтраційних таборах. Вони повірять, що парад відбувається в місті, яке давним давно звільнене. Вони там картинку намалюють. Я так розумію, що "Мосфільм" працює досить вдало, і вони можуть навіть якісь елементи зняти в Москві і все це змонтувати, і все красиво вийде.

На жаль, жодні наші намагання донести до них правду їм просто не потрібні. Ми це бачимо реально. Навіть спілкуючись зі своїми дітьми, які потрапили до нас у полон, вони їм не вірять. Що вже казати про нас? На жаль, буде так, як покаже їхнє телебачення.

– Для російського військово-політичного керівництва привабливим був би варіант до 9 травня захопити Одесу і провести там парад. Разом з тим Одеса їм зараз не по зубах. На вашу думку, чи достатньо буде для внутрішньої аудиторії проведення параду в зруйнованому вщент Маріуполі чи, наприклад, в Херсоні? Чи вони ще будуть намагатися штурмувати Одесу до 9 травня?

– До 9 травня вони вже точно нічого не зможуть зробити. В нас стоїть зараз питання, що вони будуть робити після 9 травня, коли закінчиться все це "побєдобєсіє". В нас зараз основна інформація, яка надходить з усіх сторін, говорить про те, що вони будуть намагатися вийти на перемовини. Але є дуже велике "але". Якщо вони 9 травня справді оголосять про анексію наших територій, про завершення тих чи інших речей, які будуть пов'язані з перетином червоних ліній, то я взагалі сумніваюся, що ці перемовини чи навіть контакти на рівні робочих груп будуть продовжуватися.

Розумієте, реально в Україні ніхто не сприйме зупинку чи тимчасове припинення бойових дій без звільнення наших територій хоча б на рівні того, що було до 24 лютого. Це однозначно. Ніхто в українському суспільстві не готовий вибачати агресора за те, що він здійснив на нашій території. Подивимося, що буде говорити їхній цар 9 числа, і з цього вже будемо робити висновки.

– За даними офіцерів оперативного командування "Південь", у Чорному морі зафіксовані підводні човни, ракетні кораблі та катери. На вашу думку, якою буде тактика ворога саме на морі?

– Вони блокують наші порти у Чорному та Азовському морях. Зрозуміло, що вони ставлять за мету недопущення наших економічних контактів, щоб ми не могли розвиватися, щоб був знищений потенціал України як аграрної держави, що годує частину світу. Це все зрозуміло. Іншої тактики вони не можуть прийняти.

Ракетні кораблі – це ще одна загроза півдню України і такий посил, що "ми можемо повторити". Єдине що, вони не можуть підійти дуже близько до берега, вони розуміють наші можливості після знищення "Москви". Це дозволяє нам якось оперативно реагувати на їхні маневри.

Дехто говорить про можливість десантної операції на південному заході. Але я сумніваюся, що вони зможуть вийти на цей оперативний простір, тому що реально дуже бояться за свої кораблі. Я все ж таки сподіваюся, що жодних надзвичайних ситуацій з моря в нас не буде найближчим часом.

Джерело: Апостроф

Заява спікера парламенту Вірменії щодо України викликала істерику в Москві

четвер, 25 квітень 2024, 5:58

Спікер парламенту Вірменії Ален Симонян заявив про "рішучу підтримку Єреваном територіальної цілісності України, Молдови, Грузії, Кіпру та всіх країн". У Росії стверджують, що він "перейшов усі червоні лінії", повідомляють Verelq та APA. . Виступаючи ...

Втричі більше ніж зазвичай: США оголосили великий пакет військової допомоги Україні

четвер, 25 квітень 2024, 5:25

Міністерство оборони США 24 квітня оголосило про виділення пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1 мільярд доларів – першого відтоді, як Конгрес ухвалив додаткове фінансування для допомоги іноземним союзникам. "Це оголошення є 56 транше...