"Якщо туди щось влучить, то у війні не буде сенсу ні для нас, ні для окупанта": Глава Запорізької ОВА - про ситуацію на ЗАЕС

На Запорізькій атомній електростанції, підривом якої лякають світ російські загарбники, 1,2 тисячі тонн ядерного палива, і в разі теракту постраждають території не лише України, а й Росії. Про це повідомив у телеграмі голова Запорізької ОВА Олександр Старух, передають Патріоти України.

"Якщо виникне інцидент ядерного характеру, постраждає не лише південь України, а й Крим і Росія. В одній ядерній бомбі 9 кілограмів урану або плутонію, а у нашої станції 1200 тонн. Забруднення може бути не маленьким, але... це "російська рулетка", - зазначив Старух.

За його словами, ситуація на Запорізькій АЕС залишається небезпечною та напруженою з березня, коли вперше був обстріляний блок №3. Однак зараз представники РФ прямо оголосили, що готові поставити під ядерну загрозу Україну та всі країни Європи.

"Такі загострення неминучі, адже Росія порушує не лише правила ведення війни та міжнародні угоди про те, що не можна вести бойові дії із застосуванням важкої техніки на території атомної електростанції, а й просто порушують логіку людського існування. Коли російські окупанти захоплювали Енергодар, у нас там не було важкої техніки, адже якщо туди щось влучить, то у війні не буде сенсу ні для нас, ні для окупанта. І взагалі проблеми виникнуть у всього Європейського континенту", - заявив начальник ОВА.

Він наголосив, що станція - укріплений об’єкт, однак від таких терористичних дій не захищена. Крім того, на території АЕС зберігається відпрацьоване паливо, яке також може становити загрозу. За словами Старуха, на випадок непередбачуваних аварій є план евакуації, затверджений Кабінетом Міністрів. Наразі його коригують, адже в умовах воєнного стану його реалізація може бути складнішою.

"Пройти лінію розмежування, що була до 2022 року, практично неможливо. Там усе перетворено в бетон": Черник пояснив, що треба ЗСУ для успіху

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:44

Західні ЗМІ заявили про вирішальні найближчі 5-8 місяців на фронті в Україні. Однак західні партнери мають усі можливості зробити так, аби Україна перемогла у війні вже 2024 року. Про це розповів військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі Петро Черник,...

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 29 березня

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 29.03.24 орієнтовно склали: