Якщо відмовлятися від НАТО: Україна назвала умову для нейтралітету, які можуть включити до мирного договору

Член української делегації в переговорах з РФ Олександр Чалий назвав умову для нейтралітету України. Після переговорів у Стамбулі він заявив, що Україна готова до нейтралітету, якщо мирний договір буде узгоджений, передають Патріоти України.

"Якщо нам вдасться закріпити ключові положення, то Україна буде в позиції фактично зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової і без ядерної держави у формі постійного нейтралітету, що історично ще зафіксовані наші декларації по суверенітет, яка була прийнята 16 липня 1990 року", - заявив він.

Що передбачає нейтралітет України

  1. Відмова розміщувати іноземні військові бази та військові контингенти.
  2. Відмова вступати у військово-політичні союзи.
  3. Військові навчання на території України зможуть проводитися тільки за згодою країн-гарантів.
  4. Для України відкриті двері в ЄС і країни-гаранти повинні будуть це підтримувати і зобов'язуються цьому не заважати.

Чалий також заявив, що якщо остаточні домовленості будуть досягнуті на високому рівні, буде готуватися багатостороння конференція з вищими посадовими особами країн-гарантів, на якій буде підписаний цей договір.

"Імплементація цього Договору буде йти наступним чином: референдум, де громадяни висловлять думку, і після цього вже ратифікація парламентами країн-гарантів і парламентом України. Ми повинні отримати підтримку суспільства, щоб цей договір був консолідуючим для нас", - сказав він.

Члени української делегації зазначили, що договір про гарантії безпеки – це можливість дипломатичними засобами відновити територіальну цілісність і безпеку України.

"У разі гарантії цих пунктів, ми не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази, іноземні військові контингенти і не будемо вступати у військово-політичні союзи. Проведення військових навчань на території України матиме місце при отриманні згоди країн-гарантів", - повідомили члени делегації України.

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 20 квітня

субота, 20 квітень 2024, 9:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно склали:

"Власне, ми бачили це": Експерт оцінив, коли окупанти можуть влаштувати новий наступ на Україну

субота, 20 квітень 2024, 8:57

Російська окупаційна армія найближчими місяцями намагатиметься здійснити нову хвилю наступу на Україну. До середини літа для путінських загарбників це буде єдина можлива ймовірність чогось досягти на полі бою, передають Патріоти України. У Кремлі посп...