"Якщо ви думаєте про щось подібне, не робіть цього": Міністр оборони Путіна поскаржився США на можливу "таємну операцію" України проти Росії

12 липня 2024 року відбулася телефонна розмова між очільниками оборонних відомств США та РФ Ллойдом Остіном і Андрієм Бєлоусовим. Ініціатором дзвінка став російський міністр: він поскаржився главі Пентагону на те, що Україна нібито готувала проти Росії "таємну операцію", яка, вважають у Москві, була погоджена зі США, передають Патріоти України.

У Пентагоні причетність до підготовки будь-яких "таємних операцій" заперечили, водночас інформовані джерела в оборонному відомстві США наголосили, що подібні звинувачення з боку РФ американців здивували і що Київ не завжди розкриває американським партнерам свої задуми. Про це розповідає The New York Times.

Автор матеріалу зазначив, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну контакти між мніістерствами оборони РФ та США практично зійшли нанівець. За понад два роки великої війни Остін спілкувався з очільником МО РФ усього п'ять разів. І майже завжди ініціатором розмов виступав Пентагон: зберігаючи канали для діалогу відкритими, у США сподівалися уникнути ескалації.

Однак 12 липня Остін "отримав незвичайний запит від незвичайного абонента": про розмову з очільником Пентагону попросив призначений у травні на посаду міністра оборони РФ Бєлоусов.

З наступником Сергія Шойгу Остін до того спілкувався лише раз: 25 червня Пентагон ініціював телефонну розмову, прагнучи "зберегти лінії зв'язку відкритими".

Як пише видання з посиланням на двох офіційних осіб США та ще одного посадовця, інформованого щодо змісту розмови, Бєлоусов телефонував Остіну, щоб поскаржитися на Україну. За його словами, росіяни виявили українську таємну операцію проти Росії, яка, на їхню думку, була санкціонована США. Тож Бєлоусов взявся допитуватися у Остіна, чи знав Пентагон про цю "таємну операцію" і чи усвідомлюють у США, що вона "може посилити напруженість між Москвою та Вашингтоном".

"Офіційні особи Пентагону були здивовані твердженням і не знали про будь-яку таку змову, сказали двоє американських чиновників на умовах анонімності... Але незалежно від того, що пан Бєлоусов розкрив, всі три посадовці сказали, це сприйняли досить серйозно, що американці зв’язалися з українцями і сказали: якщо ви думаєте про щось подібне, не робіть цього", – переповідає The New York Times розповідь співрозмовників.

Водночас, підкреслює видання, попри серйозну залежність України від США як у військовій, так і у розвідувальній та дипломатичній підтримці, українці не завжди розповідають американським колегами про свої задуми та деталі запланованих військових операцій. Особливо це стосується операцій, спрямованих на ураження воєнних цілей у тилу ворога.

"Ці операції розчарували офіційних осіб США, які вважають, що вони помітно не покращили позицію України на полі бою, але створили ризик відштовхнути європейських союзників і розширити війну", – зазначає автор матеріалу.

Він також перераховує ті українські операції, які викликали незадоволення США. Серед них – атака на російську авіабазу "Саки" у тимчасово окупованому Криму улітку 2022 року, перший удар по Кримському мосту у жовтні того ж року, під час якого було використано вантажівку з вибухівкою, а також атаки безпілотників на об'єкти вглибині РФ. Такі дії України, вважають у США, можуть призвести до "ескалації".

"Президент Росії Володимир Путін часто називає такі удари "терористичними атаками", і Кремль використовує їх як доказ, щоб підтвердити фальшиву заяву пана Путіна про те, що його вторгнення в Україну насправді є оборонною війною. Незважаючи на заперечення США, російські офіційні особи публічно наполягають, що такі удари не могли б відбутися без схвалення та підтримки США", – уточнив автор матеріалу.

Про яку саме "таємну операцію" говорив Бєлоусов – інсайдери видання не розповіли.

"Чи ймовірна українська змова цього місяця була реальною та неминучою, досі неясно, як і те, яку форму вона могла мати. Представники Пентагону та Білого дому кажуть, що поки нічого не сталося. Вони відмовилися детально описувати розмову, але наголосили на необхідності діалогу між супротивниками", – зазначено у матеріалі.

Офіційно ж обидві сторони, як російська, так і американська, відбулися загальними фразами щодо факту та предмету розмови Остіна і Бєлоусова.

"Під час розмови державний секретар наголосив на важливості підтримки ліній зв’язку на тлі триваючої війни Росії проти України", — заявила представникам ЗМІ речниця Пентагону Сабріна Сінгх за кілька годин після розмови.

При цьому у Пентагоні відмовляються відповідати на запитання, чи говорив Остін про "таємну операцію", на яку наскаржився йому Бєлоусов, під час розмови з міністром оборони України Рустемом Умєровим, що відбулася пізніше.

Тим часом у російському міноборони підтвердили, що розмова була і що ініціював її Бєлоусов. За версією держави-агресорки, йшлося про "питання запобігання загрозам безпеці та зниження ризику можливої ескалації". Про жодні "таємні операції" України у офіційній заяві МО РФ не згадується.

Водночас у Кремлі відмовилися прокоментувати інформацію The New York Times, не відповіли на запит і у МО РФ.

Та й українські посадовці залишили запитання щодо "таємної операції" проти Росії без відповіді.

Водночас у офіційній заяві МО РФ зазначено, що Бєлоусов погрожував США "ескалацією" через те, що Вашингтон продовжує надавати військову допомогу Україні. А знайомі зі змістом розмови американські посадовці додали: у відповідь Остін застеріг Бєлоусова від погроз з боку Росії військам США у Європі. За кілька днів до розмови Кремль знову вдався до них, за звичкою напустивши туману щодо того, як саме Москва "відповідатиме" Вашингтону на продовження підтримки України і на те, що американські ракети вражають ворожі цілі як на окупованих територіях, так і у прикордонні Росії.

У глибокому тилу Росії згоріли три гелікоптери, котрі ворог використовував у війні проти України – ГУР (відео)

субота, 27 липень 2024, 17:23

В результаті диверсійних заходів на території Росії було уражено три ворожі вертольоти, передають Патріоти України з посиланням на "Українську правду". Зазначається, що 24 липня 2024 року на аеродромі "Кряж" у місті Самара згорів військовий багатоціль...

Україна вдарила по аеродрому стратегічної авіації в російському Запаляр'ї, звідки ворог відправляє літаки для ракетних ударів по наших мирних містах. Результат приголомшливий для росіян

субота, 27 липень 2024, 16:30

У суботу 27 липня дрони української розвідки уразили ворожий дальній стратегічний бомбардувальник -ракетоносій ТУ-22М3 на аеродромі "Оленья" в Росії. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на своє джерело в ГУР МОУ, передають Патріоти Укр...