Японія виступила проти російського економічного плану по окупованих Курилах

Уряд Японії виступає проти плану Росії щодо створення зони безмитної торгівлі на Курильських островах, зазначають Патріоти України.

На початку вересня, Росія заявила про наміри створення зони безмитної торгівлі на Курильських островах та звільнення інвестицій іноземних компаній від податків строком на 10 років.

Проте Японія виступає проти такого російського економічного плану по Курилам.

Про це повідомив на прес-конференції генеральний секретар кабінету міністрів Японії Кацунобу Като, пишуть японські ЗМІ.

Це несумісно з позицією Японії щодо чотирьох північних островів та метою спільної економічної діяльності на островах, яку Японія та Росія обговорили на основі угоди між країнами. Це позиція уряду, – наголосив Като.

План створення зони безмитної торгівлі на Курильських островах суперечить попереднім угодам між Японією і Росією, що стосуються економічної діяльності на островах, зазначив він.

За словами Като, план також йде врозріз з позицією Токіо по островам і «триваючими в даний час переговорами між двома країнами з економічної діяльності».

Японська сторона передала Москві законопроект, який регулює ведення економічної діяльності на Курильських островах без шкоди правовим положенням Японії.

У 1945 році весь архіпелаг був включений до складу Радянського Союзу, однак Токіо оскаржує приналежність Ітурупу, Кунаширу, Шикотану і групи нині незаселених островів, яку в Японії називають Хабомаї.

На початку року заступник голови Ради Безпеки Російської Федерації Дмітрій Медведєв заявив, що через умови Японії щодо Курил – «досягнути угоди неможливо».

Тодішній президент РФ Дмитро Медведєв на острові Кунашир. 2010 рік. Фото: ЗМІ РФ

Дмитро Медведєв вважає, що японська влада усвідомлює «неможливість укладення мирного договору з Росією на нинішніх умовах Токіо в частині Курильських островів», проте поки від них не відступають.

Основною перешкодою для його укладення стало питання про приналежність південної частини Курильських островів. МЗС РФ неодноразово заявляло, що «російський суверенітет над ними, що має відповідне міжнародно-правове оформлення, не підлягає сумніву».

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...