"Явка з повинною!.. Риторика 37-го року!": Суддя КСУ і глава НАЗК зчепилися в прямому ефірі

Свобода слова Савіка ШустераГлава Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков і суддя Конституційного суду України Ігор Сліденко влаштували перепалку в прямому ефірі. Інцидент стався на ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" під час обговорення скасування КСУ кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, інформують Патріоти України.

Сліденко заявив, що антикорупційні органи "не пасують" одне одному, а їх проблеми почалися ще з моменту їх створення. НАБУ, на його думку, своє завдання не виконало "з політичних мотивів". "Те подання, яке робили народні депутати КСУ, воно, власне, стосувалося зовсім інших аспектів... – пов'язаних із декларуванням близьких осіб. Ну і 366 стаття (ст. 366-1 КК про покарання за декларування недостовірної інформації, – ред.).

Але проблема, яка була визначена Конституційним судом для вирішення її в рамках конституційного контролю, вона суб'єктами подання практично не ставилася. Була тільки одна норма (ч. 8 ст.11), яку КСУ повинен був перевірити. Навіть не вся норма, а її частина", – продовжив суддя.

Він додав, що проблема в Україні не в декларуванні, "довести неконституційність якого практично неможливо", а в "неадекватному позиціонуванні НАЗК у системі, яка здійснює антикорупційну політику". Сліденко вважає, що НАЗК створювався як орган виконавчої влади і в підсумку став "органом контролю", а не моніторингу. Однак, контроль над судовою владою неможливий, сказав він.

"Зараз сталася явка з повинною. Суддя Конституційного суду сказав, що КСУ і суддя цей написали рішення з питань, які не ставилися в конституційному поданні. Написали рішення у власних інтересах", відреагував на це Новіков.

Глава НАЗК підкреслив, що суди не мають права виходити за рамки своїх повноважень. На цьому суперечка не закінчилася. Суддя сказав, що в антикорупційні органи "не можна вибирати людей, які робили кар'єру в прокуратурі". Так він натякнув на Новікова. "Я щось визнав, щось сказав, явка з повинною... риторика 37-го року... Мене зробили корупціонером на порожньому місці", – відповів Сліденко.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...