Ідеальні шпигуни: Як ЦРУ використовувало голубів у часи холодної війни

До 1967 р. ЦРУ витратило понад $600 тисяч на програми з участю птахів, дельфінів, собак і кішок.

ЦРУ США розсекретило деталі своїх операцій часів холодної війни, в яких використовувалися голуби. Про це повідомляє “Бі-бі-сі”, передають Патріоти України.

Голубів тренували для секретних місій, які, зокрема включали фотографування об’єктів на території СРСР. Вони були не єдиними тваринами, яких залучали спецслужби: ворони скидали підслуховуючі пристрої на підвіконня, а дельфінів тренували для операцій під водою.

Музей ЦРУ в Ленглі (штат Віргінія) закритий для відвідування, але журналіст телерадіомовної корпорації під час інтерв’ю в штаб-квартирі управління звернув увагу на фігуру голуба з закріпленою на ньому камерою. На той момент операції з використанням тварин були засекречені.

На даний момент відомо, що 1970-ті роки в ході операції “Такана” американські спецслужби вивчали можливість закріплювати на голубах невеликі камери, які автоматично робили знімки. Голуби були ідеальні для подібної місії завдяки унікальній здатності знайти шлях додому з будь-якої точки, навіть звідти, де вони раніше ніколи не були. Зроблені ними знімки були більш високої якості, ніж супутникові фотографії того часу.

Крім того, ЦРУ мали можливість електричної стимуляції мозку собак, щоб орієнтувати їх на відстані, і намагалися розміщувати підслуховуючі пристрої у кішках в рамках операції “Слуховий котик”.

До 1967 р. ЦРУ витрачало понад $600 тисяч на програми з участю птахів, дельфінів, собак і кішок. Спецслужба випробовувала тварин від папуг до соколів, до середини 1970-х у ЦРУ дійшли висновку, що саме голуби ідеальні для шпигунства.

У вересні 1976 року була визначена мета – ленінградська судноверф, де створювалися передові радянські підводні човни. Як констатує “Бі-бі-сі”, це остання частина розсекречених матеріалів і підсумок операції широкій публіці все ще не відомий.

F-16 скоро будуть в небі України? США вже відправили Києву бомби для винищувачів, - експерт

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:28

У рамках нового пакету військової допомоги США в Україну вже прямують високоточні бомби для сучасних західних винищувачів F-16, заявив полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону Єдиних новин, коментуючи ...

Там справжнє "пекло": У ЗСУ розповіли, на якому напрямку Росія зазнає найбільших втрат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:59

У середньому 85% втрат армії РФ припадає на Східний напрямок. Там противник втрачає як живу силу, так і легкоброньовану техніку. Про це LIGA.net повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин, передають Патріоти України. За словами Волошина, важливу рол...