Є привід для стриманого оптимізму: Військовий експерт оцінив баланс сил України та Росії у повітряному просторі

Баланс сил у повітрі поки не на боці України, але і Росія не може контролювати цей простір, вважає військовий експерт Сергій Грабський, передають Патріоти України.

«Я б не сказав, що баланс сил переходить в наш бік, адже для цього треба мати додаткові сили та засоби Повітряних сил. Я кажу про літаки, щоб чисельно переважати. Натомість на сьогодні ми можемо констатувати, що Росія не спроможна контролювати наш повітряний простір. Вони неспроможні діяти навіть окремими літаками, тому що щойно вони заходять в зону ураження, практично всі знищуються тактичними засобами протиповітряної оборони», — зазначив Грабський.

Ворожа авіація, згідно з спостереженнями експерта, діє тільки на окремих напрямках або по-варварськи бомбардує міста: «Це не бойові дії. Це акти тероризму щодо наших наших населених пунктів — міст та сіл».

Україна наразі очікує надходження нового тактичного озброєння, яке, за словами Грабського, «підніме стелю наших дій до шести кілометрів». Окупанти і надалі будуть нести «шалені втрати», додав він:

«За місяць боїв повністю втратити два авіаційні полки — такого в історії світового [бойового] мистецтва останніх часів не було. Ще гірша ситуація щодо гелікоптерів, тому що захисту від Стінгерів (попри те, що це зброя, яка була створена 50 років тому) так і не існує. Росіяни, наробили купу залізяччя, але так і не спромоглися створити будь-якої ефективної контрзброї або контрзасобів, які б дозволили їм уникати знищення від ракет Стінгер».

Тому ситуація у повітрі, на думку Грабського, для України є «стримано оптимістичною»: «Нам ще дуже важко. Ми не можемо гарантувати повне знищення крилатих ракет або ракет класу Іскандер, які долітають до нашої території».

Джерело: Радіо НВ

Окупанти ударили по дитячій залізниці у Харкові (фото)

неділя, 19 травень 2024, 19:05

Зазначається, що обійшлося без постраждалих. Постраждала також територія Центрального парку міста, розташованого поруч із дитячою залізницею. Зокрема, у будівлях кінотеатру та ресторану вибито вікна. Також поруч із парком – кладовище. Там внаслідок уда...

Зросла кількість жертв російського обстрілу бази відпочинку біля Харкова (відео)

неділя, 19 травень 2024, 18:15

До шести зросла кількість загиблих унаслідок удару російських окупантів 19 травня по базі відпочинку в Малоданилівській територіальній громаді біля Харкова. Про це поінформувала в Telegram Харківська обласна прокуратура, передають Патріоти України. Ран...