Є ризик розпилення радіоактивних речовин: Окупанти знову обстріляли ЗАЕС

Війська РФ знову обстріляли Запорізьку АЕС, цинічно звинувативши у власних провокаціях Збройні сили України. Так, міністерство оборони країни-агресора заявило про три атаки протягом доби. Унаслідок обстрілу ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Про це 27 серпня повідомили в ДП "Енергоатом", передають Патріоти України.

Зокрема, окупанти стверджують, що "загалом було випущено 17 снарядів". 4 нібито потрапили в дах спецкорпусу №1, "де зберігаються 168 збірок із американським ядерним паливом".

Десять снарядів розірвалися в 30 м від сховища відпрацьованого ядерного палива, три – в районі спецкорпусу №2, де розміщується вузол зберігання свіжого ядерного палива та сховище твердих радіоактивних відходів, заявили у військовому відомстві РФ.

При цьому в "Енергоатомі" повідомили, що станом на 12.00 27 серпня станція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, хоча рівень радіації на АЕС залишається в нормі.

"За останню добу російські військові вкотре обстрілювали майданчик ЗАЕС, ушкодження з'ясовуються", – йдеться в повідомленні.

Так, 26 серпня два енергоблоки після зупинки знову підключено до мережі та виробляють електроенергію для потреб України. Наразі зауважень до роботи систем немає. Проте через присутність на АЕС окупантів, їхню зброю, техніку й вибухівку є серйозні ризики для безпечної роботи ЗАЕС.

Через періодичні обстріли пошкоджено інфраструктуру станції, існують ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, висока й пожежна небезпека, підкреслили в "Енергоатомі". "Український персонал станції продовжує працювати та докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень", – йдеться в заяві компанії.

Також зазначається, що загарбники, готуючись до приїзду місії МАГАТЕ, посилили тиск на співробітників Запорізької АЕС з метою їхнього мовчання про злочини ворога на станції та використання її як військової бази.

"Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів, щоб змусити Росію звільнити ЗАЕС і передати електростанцію під контроль нашої держави задля безпеки всього світу", – заявили в "Енергоатомі".

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...