Є великі ризики: Порушення в мобілізації можуть призвести до зупинення низки підприємств, - економіст

Мобілізацію необхідно проводити з урахуванням економічної доцільності - адже є спеціалісти, відсутність яких на підприємстві може призвести до зупинення виробничого процесу. Тому саме важливість робітників для компанії є основним аргументом, але аж ніяк не "відкупні". Про це заявив економіст Андрій Новак, коментуючи виданню "ГОРДОН" ініціативу ввести бронювання за гроші, передають Патріоти України.

"Я вважаю, що принцип бронювання критично важливих спеціалістів від мобілізації – це не є питання грошей і плати за таке бронювання, тобто, фактично, відкупу. Тут мова йде про збереження на своїх робочих місцях тих спеціалістів, без яких виробничий процес або зупиниться, або втратить свою ефективність, продуктивність, безпеку й економічну доцільність. Тому, я вважаю, не повинно бути ніякої плати за бронювання критично важливих спеціалістів", – наголосив Новак.

Він також висловив упевненість, що керівництву кожного підприємства потрібно надати право визначити перелік робітників для бронювання, адже ніхто краще за нього не розуміє специфіки конкретного виробництва.

"Будь-яке підприємство має визначати важливих спеціалістів, які не повинні підлягати мобілізації, за поданням керівництва цих підприємств. Тобто керівництво підприємств повинно подавати список спеціалістів, без яких робота цього підприємства є неможливою або буде надзвичайно, критично ускладнена. І такі спеціалісти повинні бути в статусі економічної недоторканності", – резюмував Новак.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...