"Є загроза, що США знімуть санкції з "Північного потоку-2": Зеленський заявив про ризики для України

Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з американським лідером Джо Байденом може також порушити питання зняття санкцій з "Північного потоку-2". Якщо США на це погодяться, це стане геополітичною перемогою Путіна і програшем Байдена. Про це президент Володимир Зеленський заявив на пресконференції 20 травня, передають Патріоти України.

За словами глави держави, він передав свою позицію через держсекретаря американському президенту. З Україною погодили, які теми, що стосуються українців, можуть зачіпати під час зустрічі Путіна з Байденом.

"Чи є ризик, що порушать питання всупереч домовленостям? Є. Великий ризик, що можуть США скасувати санкції проти "Північного потоку-2". Великий ризик, що Росія може натиснути на США і зняти санкції. Це буде програш США, особистий програш президента Байдена. Я це говорю відкрито і відверто. Це буде серйозна геополітична перемога РФ і новий перерозподіл сил і впливу. Знаю, що різні думки у партнерів, що розділилися навіть думки в Сенаті і Конгресі. Це серйозна гра. На це США можуть піти, якщо розмінюються на щось дуже серйозне", – сказав Зеленський.

Проєкт "Північний потік-2" оцінюється у 9,5 млрд євро. Його реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати "Північний потік-2" сумарно на 50%, тобто на 950 млн євро кожен. "Газпром" надасть другу половину коштів – 4,75 млрд євро.

Президент Росії Володимир Путін заявляв, що газопровід зобов'язані ввести в експлуатацію на початку 2021 року. Однак пізніше терміни перенесли на кінець року.

"Соколам путіна" дуже страшно коли стріляють у відповідь: Сили оборони змусили другий Ту-22 замість атаки України тікати подалі вглиб росії - розвідка

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:55

Під час атаки російських бомардувальників Ту-22М3 один з них був збитий, а другий поспішив розвернутися. Про це розповів представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов у ефірі Радіо Свобода в п’ятницю, 19 квітня. . "Зн...

Кадри не лише з Непалу: Речник ЗСУ повідомив, кого окупанти женуть у наступ на Часів Яр

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:43

Під час наступу на Часів Яр Донецької області російська окупаційна армія зазнає значних втрат, а в полон потрапляють іноземні найманці з Непалу та Шрі-Ланки. Про це повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Наз...