Є залежність: Посол України в Туреччині пояснив, як Росія тисне на Ердогана

Туреччина є енергозалежною країною, так як понад 90% енергетичного балансу країни для внутрішніх потреб скаладає імпорт, у якому Росія відіграє ключову роль. Про це в інтерв'ю "Главкому" розповів посол України в Турецькій Республіці Василь Боднар, передають Патріоти України.

«Йдеться про газ, нафту, спорудження першої атомної електростанції на території Туреччини. Тому цей вимір співпраці з РФ тут досить розвинутий і, мабуть, найбільш вагомий порівняно з європейськими країнами, які поступово відмовляються від російських енергоносіїв. На порядку денному тривалий час перебуває питання створення в Туреччині так званого газового хабу», – пояснив дипломат.

За словами Боднара, Росія намагається використовувати Туреччину, щоб постачати енергоносії на зовнішні ринки, й це наразі є предметом моніторингу з боку міжнародних партнерів.

Водночас у Туреччині активно працюють над розширенням мережі LNG-терміналів. «В експлуатацію введено вже п’ятий термінал на європейській частині Туреччини, що дозволяє забезпечити постачання газу не тільки для внутрішніх потреб, але й для потреб Болгарії та деяких інших країн Балканського регіону. У перспективі це не виключає можливостей для постачання газу й Україні, який ми можемо закуповувати на міжнародних ринках», – зауважив посол.

За його словами, таким чином збільшується і мережа постачальників, насамперед частка США, а також Катару та Алжиру і, відповідно, зменшується частка Росії. Крім того, Туреччина допомогла Азербайджану із розвитком проєкту TANAP (Трансанатолійський газошлях – «Главком»), і приблизно 6 млрд кубометрів газу заходить для потреб Туреччини й ще 10 млрд кубометрів транспортується до Греції, акцентував Боднар.

«Насправді залежність зменшується – за останні 10 років із 58% до 42%, але, знову ж таки, це ми говоримо про газ. Щодо нафти залежність зберігається на тому ж рівні, й щодо атомної енергетики – Росія будує на території Туреччині атомну електростанцію», – наголошує український посол. Він стверджує, що це є елементом безпосереднього впливу, і українська сторона про це відкрито говорить з турецькою.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...