"Є зброя-символи, а є конкретні потреби": Кулеба пояснив нюанси з військовою допомогою Україні

Україна в переговорах про військову допомогу насамперед орієнтується на критичні потреби армії та засоби, які будуть необхідні в умовне "завтра" для боротьби з окупантами. Проте існує і рівень "символічної" підтримки, наприклад, для демонстрації своєї позиції, передають Патріоти України.

Деталі про це розкрив глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю РБК-Україна. У нього запитали, яка аргументація домінує в західних партнерів, коли вони відмовляються надавати той чи інший вид зброї: технічна (у нас самих не вистачає) чи політико-психологічна (небажання "ескалації", історичні комплекси тощо).

Міністр відповів, що це завжди суміш факторів, і для кожної окремої держави аргументація є різною. "Є гучні історії, які на слуху в людей: танки, літаки, ATACMS", – сказав Кулеба.

Чиновник підкреслив, що Збройні сили України мають конкретні потреби. "Умовно кажучи, якби мені зараз запропонували сто танків або сто гаубиць, я б не вагаючись сказав сто гаубиць зараз, а танки можна завтра – тому що я знаю реальну потребу фронту й розумію, що це зараз набагато критичніше", – пояснив Кулеба.

"Є рівень зброї-символів, а є рівень конкретних потреб фронту сьогодні-завтра-післязавтра. І в нас робота побудована так, що символи – це добре, вони потрібні, але передусім потрібно задовольняти конкретні потреби бійців і командирів на фронті", – продовжив він.

Глава МЗС сказав, що на кожній Ставці верховного головнокомандувача влада обговорює, що необхідно захисникам тут і зараз, а що потрібно завтра.

Керівник зовнішньополітичного відомства розкрив цікаву деталь. У переговорах із ним представники Заходу не говорять про своє побоювання, що деякі види військової допомоги спонукатимуть РФ до ескалації.

"Якщо чесно, у розмовах із нами ніхто з лідерів чи міністрів не використовує цей аргумент про ескалацію... Це для внутрішніх дискусій і для медіа, але у спілкуванні з нами – наша позиція дуже чітка, жорстка, справедлива, і цього всього немає", – розповів Кулеба.

Він зазначив, що у президента Володимира Зеленського дуже пряма позиція щодо цього: не треба виправдовувати свою недієздатність чи небажання щось робити нібито турботою про нас самих. Допомагайте всім, чим можете, ми впораємося. "І це, в принципі, той наратив, який і я як міністр закордонних справ просуваю", – сказав глава МЗС.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...