ЄС готується зняти частину санкцій з Росії, але обмежити ціни на нафту: У Politico дізналися про деталі 8-го пакету

Європейська комісія (ЄК) 28 вересня запропонує послам ЄС запровадити у новому восьмому санкційному пакеті обмеження цін на російську нафту, а також обговорить стелю цін на газ. При цьому ЄС має намір пом'якшити деякі санкції проти Росії, передають Патріоти України.

Про це повідомляє Politico, посилаючись на високопоставлених єврочиновників та дипломатів. Так, за даними видання, згідно з угодою, ЄС фактично скасує заборону транспортування російських добрив, цементу та "іншої продукції" (який саме – не уточнюється).

"Це do ut des (з лат.,"Я даю для того, щоб і ти дав". – Ред.)", – пояснив таку пропозицію один з чиновників. Вірогідно, йдеться про те, щоб Росія не відмовилася від продовження "зернової угоди" про експорт у Чорному морі.

Які санкції запропонують

Водночас ЄС розгляне посилення тиску на енергетику Росії. Кремль спробують позбавити надприбутків від експорту нафти і газу, які виникли через глобальне зростання цін на енергоносії.

За даними Politico, Євросоюз у новому пакеті санкцій приєднається до пропозиції "Великої сімки" (G7) обмежити ціни на нафту з Росії. У такому разі судноплавним та страховим компаніям буде заборонено транспортувати або страхувати російську нафту, якщо ціна, за якою вона продається, перевищує певний ліміт.

"Цією межею буде ціна, за якою російська нафта зараз продається в Азії. Тобто приблизно на 30% дешевше, ніж поточні ціни в Європі", – зазначає видання.

Проти такого сценарію виступають Кіпр, Мальта та Греція, зазначають джерела. Ці країни зазвичай заробляють на транспортуванні російської нафти. При введенні нових обмежень їм буде запропоновано компенсацію. Таке попереднє рішення вже погоджено, повідомляють урядовці.

Також члени ЄК обговорять пропозицію щодо запровадження "динамічного обмеження" цін на газ. Передбачається, що воно зачепить не лише російське паливо, а й увесь газу, який імпортує Євросоюз.

"Якщо комісари підтвердять [цю ініціативу], ЄК запропонує таке обмеження міністрам енергетики ЄС, які зустрічаються у п'ятницю (30 вересня. – Ред.)", – зазначає видання.

За його даними, за такий варіант виступили вже 15 міністрів енергетики у ЄС. Відповідний лист до Єврокомісії підписали міністри Бельгії, Болгарії, Хорватії, Франції, Греції, Італії, Латвії, Литви, Мальти, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії та Іспанії.

"Згадаймо слова міністра оборони Великої Британії": Згурець оцінив можливе оголошення широкомасштабної мобілізації у РФ

вівторок, 19 березень 2024, 10:00

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зауважив, що якщо у РФ оголосять масштабну мобілізацію, то тільки на початок осені можуть бути сформовані більш-менш боєздатні сили противника. Про це він розповів в етері "Ес...

Тепер "чеських" снарядів може бути значно більше заявлених 800 000: "Допомога на €5 млрд призначена для України, а не розвитку оборонної промисловості ЄС" – Боррель

вівторок, 19 березень 2024, 9:50

Європейський фонд військової допомоги обсягом €5 млрд покликаний підтримувати Україну, тому країни Євросоюзу можуть використовувати його як для замовлення боєприпасів, так і для компенсації їх закупівлі за межами ЄС. Про це заявив Високий представник Є...