ЄС хоче щось зобразити, а не зробити: Зеленський висловився про можливу стелю цін на російську нафту в $65-70

Президент України Володимир Зеленський закликав встановити стелю цін на російську нафту на рівні 30 доларів за барель. Раніше з такою ж пропозицією виступили Польща та країни Балтії. Водночас більшість країн ЄС підтримали обмеження на рівні 65-70 доларів за барель. Втім остаточного рішення ухвалено не було і переговори були відкладені, передають Патріоти України.

Свою пропозицію Зеленський озвучив під час виступу на Міжнародному симпозіумі The idea of Europe. Він зазначив, що встановлення стелі цін на нафту РФ на запропонованому рівні є "піддавками" та спробою "щось зобразити, а не зробити".

"Я вдячний нашим балтійським та польським колегам за пропозиції обмеження цін на рівні до 30 доларів за барель. Це здається більш слушною пропозицією", – сказав президент України.

При цьому він наголосив: обмеження російських заробітків від експорту, зокрема нафти, є ключовим інструментом зменшення енергетичної залежності ЄС від РФ. "Цього року залежність континенту від російських енергоресурсів почала зменшуватись. Але вона має зникнути повністю", – зауважив Зеленський.

Що передувало

Очікувалося, що рішення про запровадження стелі цін на російську нафту буде ухвалено 23 листопада. Однак ЄС, США та їхні партнери домовитися не змогли.

Під час переговорів представники ЄС попросили узгодити ціну від 65 до 70 доларів за барель та схвалити м'які методи примусу. Саме на цьому рівні стандарт ціни на російську нафту Urals торгувався на рік перед пандемією.

Невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ціна Urals зросла до 100 доларів за барель. Однак за останні три місяці стабілізувався між тими ж 65 і 75 доларами за барель.

Водночас Польща, Литва та Естонія висловили думку, що ціна у 65-70 доларів дозволить Росії отримувати надто високі доходи. Причина – у собівартості видобутку її нафти, що оцінюється в 20 доларів за барель. "Польща хоче, щоб стеля була встановлена на рівні 30 доларів. Литва та Естонія підтримують Польщу", – розповіли в Reuters.

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...

"Зрозумійте, що вони стали насправді жертвами своєї ж пропаганди": Буданов пояснив, що зміниться для України в разі зникнення Путіна

четвер, 28 березень 2024, 18:50

Зникнення Володимира Путіна навряд чи змінить ситуацію з війною. Російське суспільство вже стало жертвою пропаганди і ненавидить Україну та колективний Захід. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пер...