ЄС може вперше профінансувати закупівлю зброї для країн-донорів України, - FT

Згідно з планом європейського комісара Тьєррі Бретона, керівництво Євросоюзу має за рахунок платників податків поповнити запаси зброї для країн, які передають озброєння й техніку Україні. Про це повідомляє Financial Times, передають Патріоти України.

Єврокомісія має виділити фінансування на спільні закупівлі зброї, щоб так допомогти арміям європейських країн, які брали участь у постачанні зброї в Україну. Сьогодні поповнити запаси на військових складах пропонується за рахунок європейських платників податків.

Згідно з планом, консорціуми щонайменше трьох країн ЄС отримають фінансування на закупівлю озброєнь. Заявлена мета ініціативи європейського комісара з внутрішнього ринку Тьєррі Бретона в тому, щоб підтримати країни на тлі зростання оборонних витрат, а також не допустити монополізації збройових компаній континенту з боку найбільших країн ЄС.

Якщо проєкт вартістю 500 млн євро схвалять, Брюссель уперше витратить гроші європейського платника податків на спільні закупівлі озброєнь.

Така ініціатива утворилася після рішення ЄС виділити мільярди євро на постачання озброєння Україні після початку гострої фази війни з РФ. Однак при цьому запаси зброї деяких країн виснажилися.

Тьєррі Бретон назвав це історичним кроком у європейській оборонній інтеграції. "Ця ініціатива дозволить поповнити частину запасів після передачі озброєння Україні", — пояснив комісар, який назвав передачу зброї єдиною відповіддю Європи на підтримку України.

Пропозиція, на думку його автора, дозволить ефективніше витрачати бюджетні кошти та стане фінансовим підживленням країнам ЄС, багато з яких повідомили про значне збільшення оборонних видатків.

Авіабомба знищила кілька будинків: Окупанти завдали нового удару по Харкову (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 20:29

Російські військові 3 травня атакували Холодногоріський район Харкова. Для атаки ворог використав далекобійну зброю УМПБ Д-30. Про це йдеться у повідомленні міської прокуратури, передають Патріоти України. Приліт стався у приватному секторі міста, де н...

"За пряму та безсоромну підтримку": Захарова пригрозила Заходу "нищівним ударом відплати" у разі атаки ЗСУ на Кримський міст

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:40

Представниця МЗС Росії Марія Захарова видала порцію погроз на адресу партнерів України у зв'язку з можливим ударом по Кримському мосту. Її заяву оприлюднив пропагандистський портал "Известия", передають Патріоти України. За версією пропагандистів, Укра...