Орбан колись таки дограється: ЄС вимагає від Угорщини пояснень щодо спрощення видачі віз для росіян

Європейський союз висловив занепокоєння з приводу рішення Угорщини пом'якшити візові правила для громадян Росії та Білорусі. ЄС побоюється, що це може підвищити ризик шпигунства всередині блоку, передають Патріоти України з посиланням на Euractiv.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який залишається одним із небагатьох лідерів ЄС, що підтримують тісні зв'язки з Кремлем після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році, нещодавно підписав указ про розширення програми прискореного отримання віз на вісім країн, включно з Росією і Білоруссю. Раніше ця програма надавала "національні карти" тільки громадянам України та Сербії, дозволяючи їм працювати в Угорщині.

Європарламент висловив серйозні побоювання, що пом'якшення візових правил може створити "серйозні лазівки для шпигунської діяльності". Єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоганссон погодилася з цими побоюваннями і надіслала угорському уряду лист із проханням відповісти на запитання до 19 серпня.

Орбан також викликав роздратування у колег по ЄС, коли 5 липня відвідав Москву для зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним, лише через кілька днів після того, як Угорщина прийняла головування в Раді ЄС на шість місяців.

Угорщина спростила умови в'їзду для росіян та білорусів

Після візиту Орбана до Москви Угорщина спростила умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі. Будапешт включив громадян цих країн у програму так званої національної карти, яка надається на два роки з можливістю продовження для тих, хто хоче працювати в Угорщині. Видання RND назвало дії Угорщини провокацією, підкресливши, що вони викликають невдоволення в ЄС і становлять загрозу безпеці.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...