ЄС знайшов юридичний спосіб скерувати на відбудову України заморожені активи Центробанку Росії на €33,8 млрд, - Bloomberg

Як пише Bloomberg, юридична служба Ради Європейського союзу повідомила державам-членам, що блок має можливість залучити для відбудови України активи Центробанку Росії на суму щонайменше на 33,8 мільярда євро.

Поінформовані співрозмовники повідомили виданню, що використання заморожених російських активів юридично здійсненне за умови, що вони не будуть експропрійовані, а також будуть виконані певні умови - зокрема, основна сума активів і відсотки за ними колись будуть повернуті Росії.

План полягає в тому, щоб як перший крок заморожені активи були об’єднані на європейському або міжнародному рівні з метою отримання прибутку, який можна було б використати для фінансування відновлення України.

Європейська комісія, за даними Bloomberg, обережніше ставиться до юридичної доцільності використання заморожених активів РФ, а також вказує на загальну складність втілення цього плану. В ЄС також вважають, що будь-який подібний план повинен бути втілений у співпраці з "Групою семи".

У Єврокомісії також вважають, що спершу потрібно встановити точну суму й місцеперебування заморожених російських активів. Адже навіть попередня оцінка активів Центробанку РФ у ЄС - близько 33,8 мільярда євро - досі уточнюється.

Під час дискусії з послами ЄС 25 січня юристи пояснили: якщо блок зазнає збитків під час управління російськими активами, компенсація має бути надана з бюджету Євросоюзу або державами-членами.

Як пише Bloomberg, ця пропозиція є суперечливою, і її обговорення перебуває на "дуже попередній стадії". Посадовці ЄС та деякі країни-члени занепокоєні юридичним обґрунтуванням такого кроку та прецедентом, який може бути створений зокрема щодо використання заморожених активів російського центрального банку.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...