"Європейські колеги назвали позицію Зеленського "не-лідерством": Експерти прокоментували перший візит президента за кордон

Новому президенту порадили не намагатися стати Порошенком номер два, бо він все одно буде гіршим за оригінал.

Президент України Володимир Зеленський провів перший міжнародний візит на посту, який став його бліц-тестом. Про це говорили політолог Костянтин Матвієнко і дипломат Василь Філіпчук, повідомляють Патріоти України.

Експерти зазначили, що саме минулі візити новообраного глави держави показали основні пріоритети майбутньої зовнішньої політики його і держави в цілому. Василь Філіпчук розповів про побоювання європейських дипломатів щодо українського президента та його позицій.

"Зазвичай їдуть туди, де потребують легітимізації. Саме тому візит до Брюселю важливий. Важливо те, які президент залишив враження про себе. Мали місце декілька недоречностей, в тому числі поганий знак – обмеження доступу пресі… Жодного нового сигналу не прозвучало, це викликає стурбованість. Європейські колеги назвали позицію Зеленського щодо референдуму "followership", не-лідерство, перекладання відповідальності на суспільство… У випадку Володимира Олександровича, ми не розуміємо його позицій, і це найбільша проблема", - зазначив дипломат.

Політолог Костянтин Матвієнко розповів про кроки Зеленського щодо агресії РФ на Донбасі, зазначивши їх слабкість. "Ініціативи повернутого до формату Леоніда Кучми, оголошені в Мінську, м'яко кажучи спірні. Зеленський заплутався, кожний його крок погіршує позицію. Ідея почати переговори з Росією вже відкинута російською владою", - зазначив він.

Також експертами був представлений моніторинг стану Мінських переговорів, та варіанти підвищення ефективності міжнародних переговорів щодо врегулювання на Донбасі та в Криму. "Величезною вадою Мінських домовленостей є те, що звідти виключений Крим. Нам треба внести Донбас і Крим в єдиний документ, тому що агресор один. Також питання евакуації населення з забрудненої окупованої території теж має бути включено. Питання прав людини, дітей, релігійних питань, культурної спадщини, чому ми про це не говоримо? Це все в єдиному комплексі переговорів треба виносити. Залучати ЮНЕСКО, сторони Будапештського меморандуму, Китай, якому може бути дуже цікаво мати такий важіль впливу на Росію", - каже Матвієнко.

"Президент мав би відразу не говорити про розпуск Ради, а представити мирний план Зеленського. Він втратив цей шанс", - додав експерт за міжнародних відносин. Експерти представили свої позиції відносно ідеї миротворчої місії ООН на Донбасі, що довгий час підтримувалась урядом та президентом Порошенком.

"Росія категорично не погоджується на формат розміщення міжнародних миротворців на кордоні з Україною. Я не бачу зараз жодної країни, яка готова відправити своїх миротворців на Донбас", - сказав він.

"Якщо б була політична воля, можна було б відсунути Росію від блокування таких резолюцій ООН. Потрібен контингент, який би розміщувався по всій території, окупованій "Л/ДНР", потрібен контингент, який мав би право роззброювати бойовиків, навіть добровільно, за гроші. Якщо ти повторюєш тези Порошенка, то програєш позицію по Донбасу Росії", - підкреслив дипломат.

Політолог Костянтин Матвієнко назвав провальною політику уряду щодо гуманітарних ініціатив по окупованих територіях. "Російська Федерація зазіхати на Україну буде завжди. Я би рекомендував сформувати об'єднані територіальні громади для Донбасу і Криму. Треба відкривати справи щодо правопорушень в Криму, гуманітарну інтеграцію проводити, інформаційну політику", - заявив Матвієнко.

Експерти поділилися побажаннями президенту Зеленському на найближчу перспективу. "У Зеленського ще є час, щоби трансформувати підтримку в результат. Рекомендую йому не ставати Порошенком номер два, бо він буде гіршим за оригінал. Не чекати, потрібно вже зараз пропонувати ідеї для реформ і припинення конфлікту", - підкреслив Василь Філіпчук.

"Кадри. Залучати компетентних людей, які, сподіваюсь, ще є", - порекомендував голові держави політолог Костянтин Матвієнко.

Джерело: Апостроф

Путін готується підняти податки: Війна проти України коштує Росії $300 млн на день, - WSJ

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:59

Щодня на війну проти України країна-агресор Росія витрачає близько $300 мільйонів. До того ж це сума без урахування масштабного переозброєння РФ та санкцій із боку Заходу, передають Патріоти України. . Про це йдеться у статті The Wall Street Journal з...

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...