Євросоюз прорахувався? Експерт розповів, яких збитків завдасть стеля цін на російську нафту бюджету РФ

Встановлення граничної ціни на нафту, яка експортується Росією, на рівні $60 за барель (ввели ЄС, "Велика Сімка" та Австралія) у перспективі завдасть збитку економіці країни-терористки Росії лише на рівні 1%. Так, бюджет агресора за рік недоотримає $50 млрд, передають Патріоти України.

У разі, якщо було б затверджена "стеля" ціни в $30-35 за барель, економіка РФ скоротилася б на 5-7%, що зменшило б виторг на $90 млрд. Про це розповів провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський.

"Про "обґрунтованість" прайс-кепу: щонайменше два фактори на аномальність ухваленого рішення. Перше – медіана ціни на російську нафту за останні 10 років становить приблизно $69,54 за барель. Це лише на 14% вище за встановлену стелю. Важливо зауважити, що практика знижувальних прайс-кепів передбачає встановлення мінімум 50% дисконту від середнього значення за певний період часу. В конкретному випадку "стеля" цін на російську нафту мала бути мінімум на рівні $30-35", – зазначив фахівець.

По-друге, додав він, протягом другої половини листопада фактично ціна видобутої російської нафти складала $52 за барель. Для порівняння, це на 13% менше за встановленю стелю. Таким чином, в найближчий тиждень індикатив російської Urals зросте і підтисне "стелю" в $60 за барель, що призведе до мінімальних збитків для бюджету держави-агресора на рівні 1% ВВП. Перереховуючи наслідки введеного цінового обмеження в перспективі наступних 12 місяців бюджет агресора втратить приблизно $50 млрд.

Проте Росія спробує зберегти прибуток в $45 млрд від постачання нафти в Азійсько-Тихоокеанський регіон. Втім, навіть для досягнення такого прибутку країні-терористці доведеться зробити великий обсяг роботи.

"Перш за все, скласти портфель довгострокових контрактів, який на сьогодні пустий, адже багато споживачів побоюються втрат. По-друге, розблокувати пропускну здатність виробництва в напрямку Китаю та забезпечити танкерний флот у 300 суден, який мінімум укомплектований на 80%", – пояснив Білявський.

Провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова вважає, що у найближчі 2-3 тижні країнам G7 слід в черговий раз зібратися і переглянути прайс-кеп у бік зменшення. "Його потрібно зменшити до $30-35 за барель, що призведе до скорочення на 5-7% ВВП агресора та зменшить виторг на $90 млрд. Бажано нове цінове обмеження запровадити до 1 лютого 2023 року. Я вважаю, що такий сценарій має всі шанси на реалізацію", – уклав експерт.

Джерело: Обозреватель

"Це справді дуже серйозно": Папа Римський знову закликав Україну до переговорів з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 10:45

Папа Римський Франциск знову закликав Україну до переговорів з РФ. Нова заява понтифіка прозвучала на на тлі війн в Україні та Секторі Гази. На його думку, "досягнутий мир кращий, ніж безкінечна війна". Про це пише CBS News, передають Патріоти України...

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині - росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

четвер, 25 квітень 2024, 10:28

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині, передають Патріоти України. "Було вражено цивільну інфраструктуру, пошкоджено логістичне сполучення зализиці. Крім того, удар пошкодив адміністративні будинки та пошкодив авто та цивільне майно",...