Ікар XXI століття: Від переслідування режимом Лукашенка білорус повітрям втік до Литви

Житель Мінська Андрій Суша втік до Литви на мотопараплані, щоб уникнути кримінального переслідування в Білорусі, повідомляють Патріоти України з посиланням на Наша Ніва.

Чоловік працював дефектоскопістом у Мінській лабораторії. За його словами, покинути країну він вирішив після того, як на нього завели дві кримінальні справи – “за образу міліціонера” і “загрозу розправи над співробітниками правоохоронних органів”.

Мінчанин розповів, що в січні до нього додому і на роботу почали приходити правоохоронці. Деякий час він ховався. Потім його відвезли до відділу безпеки його компанії, “пригрозили записати відео з вибаченнями на камеру”, і вилучили обладнання.

15 березня чоловіка затримали на 72 години і відправили в ізолятор. 25 березня його знову викликали до Слідчого комітету. “… швидше за все, мене посадили б. Тому 24-го, напередодні Дня Волі, я вирішив втекти”, – розповів Суша.

Варіант переходу кордону пішки мінчанин вважав ненадійним, тому вирішив втекти за кордон на параплані з мотором.

“Я стартував за 20 км від кордону. Я полетів на північ, щоб бути якомога далі, особливо на невеликій висоті, над деревами, щоб мене було важче помітити”, – згадує він.

Коли він побачив, що перетнув кордон – повернув на захід і спустився ближче до землі. За дорожніми знаками Білорус зрозумів, що знаходиться в Литві, і пролетівши ще 40 кілометрів, вибрав місто і місце для посадки.

Спочатку відносно білоруса в Литві порушили кримінальну справу за незаконний перетин кордону. Конфіскували його речі. Але через місяць справу закрили.

Зараз чоловік живе в таборі для мігрантів. Він подав заяву на надання притулку.

"У небі – F-16. Під крилами – ракети США. Цілі знищено!": В ефірі вже лунає те, що лише переслідувало у кошмарах "соколів Путіна"

понеділок, 20 травень 2024, 17:49

В одній із бригад тактичної авіації льотчики Повітряних сил ЗСУ вже відпрацьовують бойові місії на авіаційному тренажері F-16, наданому Чехією. . Начальник групи обслуговування тренажерів зазначає, що отримання цієї сучасної платформи стало справнім ...

"Україна усвідомлює, що війна кінчиться переговорами": Секретар РНБО виступив із заявою

понеділок, 20 травень 2024, 17:45

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що Україна усвідомлює, що війна закінчиться переговорами, тому підготувала і просуває формулу миру президента Володимира Зеленського. Пряма мова: "Україна чітко усвідомлює, що в...