​Їх не підкорили за 10 років радянські окупанти, не здолали і таліби у 1990-ті: Лідер загонів опору Пенджшері Ахмад Масуд відхилив ультиматум радикальних ісламістів, котрі захопили владу в Кабулі

Схоже в горах Афганістану толібська "коса" таки натрапила на кремезний "камінь". Панджшерські горці громили радянські каравани, нищили "Стінгерами" ВПС і успішно нищили спецназ СРСР. Обламали об них зуби і таліби коли вперше захопили в країні.

Лідер загонів опору в Панджшері Ахмад Масуд заявив про готовність до боїв з талібами. Ахмад Масуд, син відомого афганського польового командира Ахмада Шаха Масуда і лідер загонів опору в Панджшері, відхилив ультиматум радикального руху "Талібан" скласти зброю до вечора неділі, 22 серпня. Про це інформує Al Arabiya з посиланням на заяву керівника повстання, зазначають Патріоти України. За словами польового командира, якщо таліби спробують встановити контроль над Панджшері, їм буде дано бій.

"Ми вчинили опір СРСР, надамо його і талібам", - запевнив лідер ополченців. Масуд заявив про готовність пробачити талібам вбивство батька, якщо будуть реалізовані умови для регулювання ситуації в Афганістані. Однак представники "Талібану" відмовилися вести діалог з силами опору Панджшеру, що віддаляє наступ миру в країні, зазначив лідер повстання.

На думку Масуда, "Талібану" не втримати контроль над Афганістаном, якщо радикали будуть силою примушувати населення країни визнавати їхню владу. Панджшерська ущелина, розташоване неподалік від Кабула, являє собою провінцію з населенням понад 140 000 осіб зі складним рельєфом. Це єдина з 34 афганських провінцій, які не перейшла під контроль "Талібану". Таліби не змогли встановити контроль над Панджшері і в 1996 році, коли також прийшли до влади.

Тут же в 1980-х роках воював і Ахмад Шах Масуд, загони якого чинили опір радянським військам. Поряд з Панджшері розташований перевал Саланг, за яким йде стратегічна траса з Кабула в північну столицю - Мазарі-Шаріф. Наразі в Панджшерскій ущелині діють троє лідерів опору: крім Ахмада Масуда це віце-президент Амрулла Салех і маршал Абдул-Рашид Дустум, який підтримував у 1980-ті роки прорадянський уряд Наджибулли, а в 1990-ті роки воював проти талібів. За попередніми даними, в Панджшері зібралося близько 10 000 бійців Дустума і афганської армії, які відмовилися скласти зброю. Серед них, зокрема, спецназ, який проходив американську і британську підготовку. Представники опір звернулося до західних країн з проханням надати їм зброю.

У Кобзона будуть гості? У Запорізькій області підірвали "депутата"-єдинороса

вівторок, 16 квітень 2024, 17:30

На тимчасово окупованій території Запорізької області підірвали "депутата"-єдинороса, передають Патріоти України. Як повідомив гауляйтер Володимир Рогов у Telegram, 16 квітня у Мелітопольському районі на Запоріжжі підірвали "депутата" Акимівської окруж...

У Брянську вночі знеструмили військові об’єкти росіян: У ГУР розкрили подробиці

вівторок, 16 квітень 2024, 17:22

У ніч на 16 квітня в російському Брянську вдалося знеструмити декілька військових та промислових обʼєктів РФ, передають Патріоти України. Деталі: Зокрема, внаслідок знищення трансформатора на електропідстанції потужністю 110 кВт без електроживлення зал...