Їх цікавлять не Київ чи Львів, а дещо інше: Україну заполонили туристи із Саудівської Аравії

Кількість туристів із Саудівської Аравії в Україні цього літа дійсно вражає. Найчастіше їх можна зустріти в Києві, Львові та Буковелі. Чому громадяни цієї арабської країни різко змінили напрямок для відпочинку? Що їх приваблює в нашій державі та з якими труднощами вони тут зіткнулися? Про це в ексклюзивному інтерв'ю розповіли самі туристи, передають Патріоти України.

Головна причина – пандемія коронавірусу. Традиційно саудівці проводять літо в Європі, США, Грузії та інших країнах. Але COVID-19 вніс свої корективи. Низка країн посилила вимоги для перетину кордону, в багатьох державах неблагополучна ситуація із захворюваністю.

З цієї причини в Саудівській Аравії звернули увагу на Україну. З червня місцевий авіаперевізник FLYNAS організував прямі рейси Ер-Ріяд – Київ, трохи пізніше – Ер-Ріяд – Львів, Джидда – Київ. У нашу країну хлинув величезний потік туристів.

Що кажуть про цей вибір самі саудівці? Чим привабливий для них український напрямок?

  • Туристам із Саудівської Аравії не потрібна віза для в'їзду в Україну
  • Їх пускають у країну навіть з одним щепленням від коронавірусу
  • В Україні влітку немає такої спеки, як у Саудівській Аравії (наприклад, у найближчі 10 днів температура вдень там буде близько +45 градусів, вночі близько +33 градусів)
  • Відпочити в нашій країні можна набагато дешевше, ніж у Європі або США
  • Українська природа подобається саудівцям, особливо водойми, поля і ліси. Те, чого в їхній країні просто немає
  • Багата історія України, безліч історичних пам'яток
  • Сприятлива криміногенна обстановка. За весь час відпочинку саудитів в Україні не виникло жодної подібної проблеми
  • Толерантні люди, зокрема щодо жінок, які носять нікаб (мусульманський жіночий одяг, що закриває все тіло, крім очей). Саудівці жодного разу не зіткнулися в Україні з образливим ставленням за ознакою національності чи віросповідання.

З якими проблемами в Україні зіткнулися туристи з Саудівської Аравії?

На жаль, досвід відпочинку саудитів у нашій країні показав цілу низку проблем, які необхідно вирішити – як на рівні окремих міст і туристичних локацій, так і на рівні окремих людей.

Отже, в чому проблеми?

Більшість українців усе ще не в змозі говорити англійською навіть на базовому рівні. Для саудитів, які не володіють ані українською, ані російською, це дійсно проблема. Проблеми з англійською виникали на кожному кроці, включаючи аеропорт, готелі, ресторани, пункти прокату машин.

Одна сімейна пара, яка вирішила самостійно погуляти Києвом, загубилася і бродила містом 4 години – ніхто з українців не зміг виразно розповісти їм англійською, як знайти дорогу в готель. Часто пояснити англійською не могли і водії таксі.

Дивно, але навіть у низці готелів і туристичних баз персонал не міг порозумітися не тільки англійською, а й російською. В їхньому арсеналі була тільки українська мова. Більшою мірою це стосується Львова та Карпат.

Саме тому часто саудівці в Україні потребують допомоги співвітчизників, які живуть у нашій країні.

Орендувати машину в Україні – справжня проблема. На відміну від західних країн, де оренду машини можна замовити одночасно з бронюванням готелю і її можна забрати прямо в аеропорту, в Україні турист стикається з величезними труднощами.

Скажімо прямо, саудівці – люди заможні, вони звикли до певного способу життя і не готові пересуватися на громадському транспорті, маршрутках тощо. Але як виявилося, ринок оренди машин в Україні перебуває в зародковому стані.

Часто гарної машини просто немає в наявності, а ціни на оренду тих, що є, явно завищені порівняно з європейськими. Саудівці також звернули увагу на незрозуміле ціноутворення.

Квартири і готелі в Україні – занадто малі і занадто дорогі. Туристи із Саудівської Аравії надають перевагу варіанту винаймати квартири, де є кухня і можливість самостійно готувати собі їжу. Коли потік туристів був не дуже великим, квартири в Києві та Львові можна було знайти, але потім це стало справжньою проблемою. Довелося брати номери в готелях.

Знайти відповідне житло в Карпатах теж було проблематично. Наприклад, окремий будинок можна було орендувати за 5000-6000 гривень за ніч. З огляду на те, що туристи приїжджають у середньому на 2 тижні, сума оренди стає непідйомною навіть для них. Тому доводилося брати більш бюджетні, але й менш комфортні номери в готелях.

Арабському туристу ніде поїсти в Україні. Мережа арабських ресторанів у нашій країні також у зародковому стані. Таких закладів вкрай мало, а ті, що є, часто розташовані на околицях міста. Крім того, ціни в них також дуже завищені. Наприклад, в одному із закладів столиці за порцію традиційної арабської страви мансаф із рису і баранини запросили 1000 гривень.

Їх влаштували б ресторани індійської або турецької кухні, але і таких в Україні занадто мало. У Буковелі ані арабських, ані таких ресторанів немає взагалі. Що стосується ресторанів української кухні, то араби не довіряють їм, тому що знають, наскільки популярні в Україні страви зі свинини. На жаль, але на халяльну їжу тут розраховувати не доводиться.

Тест на коронавірус – де знайти лабораторію? Перед вильотом до Саудівської Аравії туристи повинні зробити ПЛР-тест на коронавірус. Тут вони також стикаються з проблемами. Іноземцю важко зрозуміти, де і як це зробити в Україні – країні, яка не розмовляє англійською.

Саудитів у нашій країні приваблює насамперед природа, а не міста. Вони проводять в Києві або Львові не більш ніж 1-2 дні, знайомляться з основними пам'ятками і їдуть у Карпати.

Там вони орендують житло, бажано ближче до річки чи озера, в тихому відокремленому місці, наприклад, десь у Верховині. Звичайний день арабської сім'ї в Карпатах – це приготування їжі на газовому мінігрилі, покупки в невеликих місцевих магазинчиках, релакс біля води.

До речі, через проблеми з їжею, про яку ми говорили вище, більшість туристів-саудитів намагається купити у місцевих жителів у Карпатах барана, зарізати його відразу на природі, а потім харчуватися цим м'ясом кілька днів. Благо, в номерах є холодильники. Цікаво, що деякі сім'ї везуть в Україну спеціальні набори посуду.

Туристи з Саудівської Аравії нейтрально ставляться до українців, які вживають на відпочинку алкоголь, адже Україна – вільна країна. Але вони намагаються триматися від таких подалі. Мусульманам алкоголь заборонений у будь-якому вигляді.

Що стосується нікабу, в який незмінно одягнені всі жінки із Саудівської Аравії, то тут правила не настільки суворі, як здається. Коли сім'я відпочиває у відокремленому місці на природі, жінка переодягається в більш звичний для нас одяг.

Крім того, жінки-саудитки зазвичай дуже товариські й доброзичливі, вони не проти поговорити з українками. Але на жаль, і тут головною перешкодою стає незнання мови.

Щодо фото жінок із Саудівської Аравії існує жорстке правило: її обличчя без нікабу не повинно засвітитися в соціальних мережах. Це буде розцінено як образа для чоловіка.

Зате саудівці дуже люблять викладати в соцмережі фото красивих місць України, зокрема, знятих за допомогою дрону. Такі ролики дуже популярні в їхньому середовищі.

Саудівці повернуться в Україну?

Так, туристи із Саудівської Аравії, які відпочили в нашій країні, запевнили, що готові приїжджати сюди знову і знову. Україна сподобалася їм. Треба просто вирішити кілька питань. За їхніми словами, головні наші плюси – хороші люди, спокійна обстановка в країні і прекрасна природа.

"Вам потрібно більше розповідати про Україну в соціальних мережах, більше рекламувати себе всіма мовами. Так, ми араби, але ми прості туристи. Ми приїжджаємо сюди, щоб познайомитися з вашою країною, культурою. Просто поважайте нас і допомагайте нам", – резюмували наші гості із Саудівської Аравії.

Джерело: Обозреватель

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...

"Зрозумійте, що вони стали насправді жертвами своєї ж пропаганди": Буданов пояснив, що зміниться для України в разі зникнення Путіна

четвер, 28 березень 2024, 18:50

Зникнення Володимира Путіна навряд чи змінить ситуацію з війною. Російське суспільство вже стало жертвою пропаганди і ненавидить Україну та колективний Захід. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пер...