Ілюзію діалогу, в той час як агресор продовжує свої злочинні дії: У МЗС засудили приєднання Швейцарії до китайсько-бразильської "мирної" ініціативи

Міністерство закордонних справ України розчароване через підтримку Швейцарією "китайсько-бразильського консенсусу" щодо України й закликало всі країни, які підтримують міжнародне право і статут ООН, уникати участі в подібних ініціативах. Про це йдеться у коментарі відомства, який було опублікований увечері в суботу, 28 вересня.

"Ми не можемо зрозуміти логіки такого рішення. Адже спільно з Швейцарською Конфедерацією ми організували перший глобальний Саміт миру 15-16 червня у Бюргенштоці, в якому взяли участь представники 100 країн і міжнародних інституцій. Наші країни продовжують активно співпрацювати над збільшенням кількості підписантів підсумкового Комюніке цього саміту. Швейцарія бере участь у тематичних конференціях з конкретних пунктів Формули миру, метою яких є підготовка спільної мирної рамки для відновлення всеохоплюючого, справедливого і сталого миру для України", - йдеться у заяві.

У МЗС наголосили, що всі ідеї, дискусії та плани щодо відновлення миру для України мають базуватися на двох принципах: "По-перше, нічого про Україну без України. По-друге, ці пропозиції мають ґрунтуватися на статуті ООН та включати повагу до суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів".

У міністерстві назвали українську Формулу миру єдиним шляхом до всеохоплюючого, справедливого та сталого миру й заявили, що немає потреби у створенні додаткових форматів та платформ для обговорення шляхів досягнення миру для України.

"Будь-які ініціативи, які не містять чіткого посилання на статут ООН та не гарантують повного відновлення територіальної цілісності України, є неприйнятними. Такі "мирні ініціативи" лише створюють ілюзію діалогу, в той час як агресор продовжує свої злочинні дії", - заявили в МЗС.

Там також закликали Швейцарську Конфедерацію та всі країни, які підтримують міжнародне право і статут ООН, уникати участі в так званих "мирних ініціативах", які можуть лише ускладнити процес досягнення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру для України.

Нагадаємо, у суботу увечері стало відомо, що Швейцарія долучилася до "мирної" китайсько-бразильської ініціативи.

У Швейцарії заявили, що підтримують "мирну ініціативу" Китаю та Бразилії щодо завершення війни, незважаючи на те, що в ній відсутнє посилання на Статут ООН та немає прямої згадки про територіальну цілісність України. Про це заявив речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо, передає Blick.

Він зазначив, що Швейцарія підтримує китайсько-бразильську ініціативу, адже вона закликає до припинення вогню і політичного вирішення "конфлікту" та пропонує альтернативу "войовничим промовам", які прозвучали в ООН як з української, так і з російської сторін.

Водночас Бідо підкреслив важливість посилання на Статут ООН у будь-яких мирних ініціативах щодо України, зазначивши, що про це говорив на виступі в Раді безпеки ООН міністр закордонних справ Китаю Ван Ї.

Бідо розповів, що Швейцарія була єдиною західною країною, запрошеною на зустріч, яку дві країни провели у п'ятницю на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Нагадаємо, Китай, Бразилія та деякі інші країни Глобального Півдня домовилися створити платформу "Друзі миру", в межах якої планують сприяти мирному врегулюванню "української кризи". Також в Угорщині заявили, що долучаються до китайсько-бразильської ініціативи "Друзі миру".

"Це питання лічених днів": Коваленко пояснив, чи можуть ЗСУ утримати Вугледар під натиском військ РФ

неділя, 29 вересень 2024, 10:56

У випадку захоплення Вугледара ворог, ймовірно, намагатиметься наступати у бік наших рубежів оборони у Новоукраїнці та Богоявленці. Про це 24 Каналу сказав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко, передають Патріоти...

Співпраця набирає обертів: Лукашенко може виготовляти "Шахеди" для Путіна, - білоруський правозахисник

неділя, 29 вересень 2024, 10:39

Білоруські підприємства можуть виготовляти безпілотники Shahed, які Росія використовує для обстрілів України. Про це в етері Еспресо заявив білоруський правозахисник Андрій Стрижак, передають Патріоти України. Він заявив, що до початку російської агрес...