Індія урочисто відправила на "пенсію" есмінець, побудований в Україні: Якість роботи миколаївських корабелів зумовила 40-річну службу в одному з найбільш динамічно модернізованих флотів світу

Церемонія прощання з INS Rajput

Перший есмінець ВМС Індії INS Rajput виведений з експлуатації прослуживши 41 рік, повідомляють Патріоти України з посиланням на Індійські ЗМІ.

Повідомляється, що 21 травня 2021 року на військово-морській базі Вішакгапатнама ВМС Індії пройшла урочиста церемонія виводу зі складу ВМС Індії першого есмінця INS Rajput (D51). Корабель був списаний зі спущенням державного стягу, військово-морського прапора і бойового вимпелу.

INS Rajput, також відомий як великий протичовновий корабель «Надёжный» проекту 61-МЭ, побудований на замовлення Індії на суднобудівному заводі ім. 61 Комунара в Миколаєві. Есмінець заклали 11 вересня 1976 року і вперше спустили на воду 17 вересня 1977 року.

4 травня 1980 році корабель увійшов до складу ВМС Індії. За 41 рік експлуатації есмінець змінив 31 командира (капітана).

У 2003 році INS Rajput став першим кораблем ВМС Індії, оснащеним двома похилими пусковими установками для пуску надзвукових протикорабельних ракет БраМос (по дві ракети на ПУ).

За чотири десятиліття експлуатації корабель відзначився службою як на Західному, так і на Східному флотах Індії. INS Rajput базувався в Мумбаї до червня 1988 р., а потім був перебазований у Вішакгапатнам до складу Східного флоту.

У травні 2019 року, з бойового складу індійського флоту був виведений однотипний ракетний есмінець INS Ranjit (D53) після служби протягом 36 років.

INS Ranjit (мовою хінді – «Переможець»), третій з п’яти есмінців класу Kashin, побудований у колишньому СРСР на Миколаївському суднобудівному заводі, введений в експлуатацію 15 вересня 1983.

З моменту введення в експлуатацію INS Ranjit виходив у море 2190 діб, пройшовши понад 743 тис. морських миль (приблизно 1,4 млн км), що рівноцінно навколосвітньому плаванню 35 разів і в 3,5 рази більше відстані від Землі до Місяця.

Корабель брав участь у великих військово-морських операціях та служив у Східній і Західній прибережній смугах Індії.

Окрім військово-морських операцій, таких як Op Talwar (мовою хінді «Меч») і різних багатонаціональних вправ, корабель брав участь в операціях з надання допомоги після цунамі в 2004 і Циклону Хадуд (арабською «Одуд») в 2014 році.

"Це те, що ми зробили з нуля зі старих складових": Буданов розповів, чим нищать стратегічні літаки РФ (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:55

Україна виробляє і модернізує зброю, яка здатна збивати російські стратегічні бомбардувальники. Про це сказав керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов у п’ятницю, 19 квітня, передають Патріоти України. "Застосовуються різні системи. Цього ...

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...