Індонезія представила свій "мирний план" для України, у МЗС відреагували

Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто запропонував свій "мирний план" для припинення війни в Україні - замороження бойових дій, індонезійські миротворці та референдум. Цей план політик озвучив на міжнародному саміті "Діалог Шангрі-Ла" у Сінгапурі, передають Патріоти України.

За словами Субіанто, щоб покласти край війні між Україною і Росією, потрібно негайно припинити вогонь. За його словами, це попередить погіршення ситуації – збільшення числа жертв і нових руйнувань в Україні та Росії.

"Перше, що ми повинні зробити, — це попросити українську і російську сторони дотримуватися режиму припинення вогню", – заявив він.

Другий етап індонезійського мирного плану передбачає відведення військ обох сторін на 15 кілометрів від нинішньої лінії фронту. "По-третє, звернутися до організації Об'єднаних Націй з проханням сформувати миротворчі сили і розмістити їх в демілітаризованій зоні. Потім ООН проведе референдум серед людей, які проживають в демілітаризованій зоні", — пропонує Прабово.

При цьому глава Міноборони Індонезії запевнив, що його країна буде першою, хто приєднається до миротворчих сил. Як пише індонезійське видання kompas.com, пропозиція Прабово перевершила очікування інших учасників зустрічі і викликала у них масу питань. Зокрема представники інших країни висловили побоювання, що індонезійська пропозиція грає на руку російському агресору.

Запропонований Індонезією "мирний план" для України призведе лише до того, що Росія закріпиться на захоплених територіях і підготується до нового етапу воєнної експансії. Справжнього миру цей план не принесе. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у своєму Фейсбуці.

За його словами, Україна "цінує увагу", яку Індонезія приділяє питанню відновлення миру в Україні, але помилка індонезійського погляду полягає в тому, що між Україною і Росією немає "спірних територій", на яких потрібно проводити референдуми. Ніколенко підкреслив, що захоплені російською армією території є окупованими, а не спірними, що зафіксовано офіційними документами ООН.

"На окупованих територіях російська армія здійснює воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Росія має забратися із українських територій, а Україна — відновити свою територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах. Альтернативних сценарів бути не може", - заявив дипломат.

Ніколенко підкреслив, що припинення вогню, розведення сил на 15-кілометрову відстань і створення демілітаризованої зони не спрацюють. За його словами, припинення активних бойових дій без виведення російських військ з української території дозволить Росії перегрупуватися і накопичити сили для нової фази агресії.

"Довготривалий мир в Україні означає звільнення українських територій від російської окупації. На це і спрямована Формула миру Президента України Володимира Зеленського. Запрошуємо Індонезію долучитися до її активного втілення", – сказав Ніколенко.

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...