Інцидент між двома держави НАТО: Іспанські ВМС спробували заблокувати Гібралтар

Наразі приводом для конфлікту став візит британської атомної субмарини HMS Artful, що входить до складу авіаносної ударної групи флоту Великої Британії, повідомляють Патріоти України з посиланням на профільний портал UK Defence Jornal.

До складу авіаносної ударної групи Королівських ВМС на чолі з авіаносцем HMS Queen Elizabeth таки включили багатоцільову атомну субмарину типу Astute, і це – підводний корабель HMS Artful, котрий став до строю лише в 2014 році.

Ось так виглядав прийом HMS Artful в акваторії військово-морської бази в Гібралтарі

На борту цього підводного човна є не тільки важкі торпеди Spearfish, але й крилаті ракети Tomahawk Block IV, усього – 38 одиниць такого озброєння на борту.

Поки основний склад британської АУГ проводить маневри в Середземному морі, цей підводний човен HMS Artful зайшов на короткочасну стоянку до британської військово-морської бази в Гібралтарі.

Атомний підводний човен типу Astute виконує запуск крилатої ракети Tomahawk з перископної глибини, фото ілюстративне

І найголовніший меседж – сили берегової охорони Іспанії, що базуються в порту Сеута, намагались завадити проходу в Гібралтар цього атомного підводного корабля HMS Artful.

Хоча по суті, одна країна-член НАТО намагалась завадити проходу корабля належності іншого члена НАТО, і це все – під час першого за 38 років походу ударної групи флоту Великої Британії, сам факт якого має на меті посилити безпеку усіх країн-учасниць НАТО.

Після "Брекзіту" Великій Британії довелось посилити захист своєї колонії та військово-морської бази в Гібралтарі

Автори UK Defence Jornal зазначають, що робити спроби завадити заходу саме атомних підводних човнів Великої Британії та інших союзників по НАТО в Гібралтар іспанська берегова охорона активізувала з квітня 2017 року, після "Брексіту".

Попередня спроба пресингу відбулась буквально в квітні цього року, коли в Гібралтар заходила американська атомна субмарина USS Florida типу Ohijo, на борту якої було 154 ракети BGM-109 Tomahawk.

На фото - катер Берегової охорони Іспанії намагається завадити проходу атомної субмарини USS Florida

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...