"Його відповідь була досить слабкою": Операція на Курщині зруйнувала стратегію Путіна та зламала модель довгострокової війни, - аналітик ISW

Початок операції Збройних сил України у Курській області зламав плани військово-політичного керівництва Росії. Наступ українських військ застав Кремль зненацька, через що відповідь окупантів на Курщині виявилася неефективною, передають Патріоти України.

Зокрема активні наступальні дії ЗСУ на території РФ зламала модель довгострокової війни. Про це в інтерв'ю "24 каналу" розповів аналітик Інституту вивчення війни Джордж Баррос.

За його словами, наступ ЗСУ на Курщині створив низку проблем для військово-політичного керівництва Росії та став викликом стратегічним припущенням диктатора Володимира Путіна щодо ведення війни протягом тривалого часу.

"Це змушує Путіна ухвалити важливе рішення: чи продовжить він брати на себе ризики щодо прикордонних регіонів, не забезпечуючи їхній захист? Чи доведеться тепер Кремлю суттєво посилити захист кордону, можливо, розгорнувши кілька дивізій – десятки солдатів, щоб охороняти ще 1000 кілометрів фронту. Це величезна кількість ресурсів", – розповів аналітик.

Баррос пояснив, що спроби РФ вести війну на виснаження тепер коштуватимуть Путіну набагато дорожче. Кремлю доведеться витрачати значно більше ресурсів для ведення війни. Більше того, аналітик упевнений, що проблеми можуть осягнути особисто Путіна.

"Я думаю, що є короткостроковий політичний ризик для Владіміра Путіна. Українська операція одразу кинула виклик спадщині Путіна та бажаному наративу, який він намагався створити впродовж 20 років: що Росія процвітає, відновлюється, і є тією геополітичною силою, на яку потрібно зважати та поважати. Ніби Росія піднялася після приниження, після розвалу Радянського Союзу", – заявив Баррос.

Аналітик додав, що Курська операція ЗСУ серйозно вдарила по російській пропаганді, а у самого Путіна викликала шок. Баррос помітив, що кремлівському диктаторові знадобилося чотири дні, щоб відреагувати на бої в Курській області.

"Його відповідь була досить слабкою. Він заявив, що не буде проводитися військова операція, яку очолить генштаб чи міноборони. Це буде контртерористична операція під керівництвом Бортнікова та ФСБ відповідно. Федеральна служба безпеки не має можливостей для проведення великої контрнаступальної операції. Отже, думаю, тут існує ризик великого політичного приниження для Путіна, і це ще без урахування проблем зі строковиками", – заявив аналітик ISW.

"Можливості змінюються": Експерт розповів про розвал російської агентурної мережі на Заході

вівторок, 10 вересень 2024, 6:57

Після початку повномасштабної війни проти України російська розвідка у країнах Заходу втратила багато можливостей, але все ще має свої мережі шпигунів, передають Патріоти України. Таку думку в етері Еспресо висловив керівник "Центру безпекових дослідже...

"Доведеться замислитися": Буданов розповів, коли економіка Росії відчує болючі наслідки війни

вівторок, 10 вересень 2024, 0:15

Влітку наступного 2025 року економічні наслідки війни стануть болючими для РФ Таку думку начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов висловив під час бесіди з Сергієм Жаданом на харківському "Радіо Хартія", передають Патрі...