"Іскандери" вздовж кордону і "Шахеди": Жданов відповів, чого тепер варто очікувати під час повітряних тривог

Росія нібито виставила вздовж кордону з Україною 46 пускових установок "Іскандер", а за 10 днів у вересні застосувала проти України 168 "Шахедів", передають Патріоти України.

Звідки стільки дронів і чи варто вірити загрозливим заявам з боку РФ, проаналізував військовий експерт Олег Жданов на своєму YouTube-каналі.

“Іскандери” вздовж кордону з Україною

“46 — це дуже багато. Дальність “Іскандера” сягає до 500 км. Також комплекс може застосовувати ще й крилату ракету, тоді його дальність відповідно збільшується до 1 500 км. Тобто вони покривають всю територію України” — говорить експерт.

“Але я подивився статистику і там на березень цього року залишалося менше 144 ракет комплексу “Іскандер”. Навіть з урахуванням того, що вони можуть виготовляти до 10 ракет в місяць. За 5 місяців 50 ракет — у них має бути приблизно 190 ракет, тобто по чотири ракети на пускову установку”, — додав він.

“Шахеди”: де Росія бере дрони-камікадзе?

За 10 днів у вересні Росія застосувала проти України 168 іранських дронів-камікадзе Shahed-136, зазначив Олег Жданов. За його словами, це більше, ніж за весь серпень — тоді було 167 дронів за цілий місяць, і не набагато менше, ніж за весь липень — 197 дронів.

“В Росії були озвучені плани про те, щоб виготовляти до 6 тисяч “шахедів” на рік. Це приблизно 500 “шахедів” на місяць. Таку кількість навіть Іран сьогодні не може виготовляти, а у них виробництво налагоджене давно. Сама ж Росія до повномасштабного вторгнення мала близько 2,5 тис. дронів різного типу”, — зауважив експерт.

“На налагодженому виробництві баражувальних боєприпасів типу “Ланцет” таких об’ємів випуску навіть близько немає. Вони випускають їх в місяць десятками, але не сотнями. Тому тут, за наявними даними, Росія не мала можливості за літо відкрити багатосерійне виробництво Shahed-136, яке перевищувало б виробництво вже наявних зразків безпілотників і баражуючих боєприпасів типу “Ланцет”. Але попередній показник за вересень насторожує”, — наголосив Олег Жданов.

Висновок, вважає він, можна зробити невтішний в тому плані, що це можуть бути китайські “шахеди”: “Тому Китай, цілком імовірно, міг підключитися до постачання цих дронів в РФ, але це припущення. Адже Іран за своїми виробничими потужностями не “тягне” таку велику кількість в місяць, що за 10 днів 168 дронів вже прилетіло по нашій території”.

“Іскандери” і літаки: чому українські військові не можуть їх знищити

“Літаки ми не можемо дістати, тому що вони знаходяться на великій відстані. Вони прилітають сюди, завдають удару і знову летять на аеродроми, вглиб країни чи на північ. Туди ми дійсно не дістаємо. Вони не підходять близько до кордону, пуски ракет відбуваються з глибини території РФ, тому дістати їх нам немає чим”, — прокоментував Олег Жданов.

“Росіяни не можуть знищити наші комплекси ППО, тому що вони мобільні — вони постійно змінюють позиційні райони. Те ж саме стосується “Іскандерів”. Це мобільний комплекс. Він може десь “ховатися”, потім він “переїжджає”, потім він завантажує ракету, виходить на стартову позицію — ніхто не знає, де стартова позиція — робить пуск і їде”, — розповів він.

“Вони не стоять довго на одному місці. Тому це велика проблема. Коли комплекси мобільні, є проблема з їхнім знищенням. Адже комплекс потрібно спочатку спіймати для того, щоб знищити”, — резюмував військовий експерт.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...