Істерики Москві не допомогли: Генасамблея ООН розгляне питання про окуповані РФ території України, попри наполегливі спроби відомства Лаврова це оскаржити

Російська делегація тричі намагалась оскаржити пункт порядку денного Генасамблеї щодо ситуації на окупованих територіях України.

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй включила до порядку денного питання про тимчасово окуповані Росією території України, повідомляють Патріоти України з посиланням на Міністерство закордонних справ України.

Наші дипломати привітали рішення 76-ї Генасамблеї ООН включити до порядку денного відповідний пункт.

Відповідне рішення було прийняте під час голосування в п’ятницю, 17 вересня: 65 країн проголосували "за", 11 - "проти", 37 - "утримались". Це питання стало першим, яке довелось розглядати новій Генасамблеї, пише "Голос Америки".

Видання зазначає, що російська делегація тричі намагалась оскаржити пункт порядку денного Генасамблеї щодо ситуації на окупованих територіях України. Цю ініціативу Росії підтримало всього 11 держав. Натомість 63 країни проголосували за те, щоб зберегти український пункт в порядку денному Генасамблеї. Ще 37 країн утримались.

Протягом останніх тижнів Росія ще двічі намагалася оскаржити пункт щодо ситуації на окупованих територіях України, нагадує "Голос Америки". 15 вересня її підтримали 2 країни: Вірменія та Філіппіни. А тижнем раніше - 11 країн: Вірменія, Білорусь, Болівія, Куба, Північна Корея, Іран, Казахстан, Нікарагуа, Сирія, Філіппіни, Зімбабве.

"У річницю початку окупації Польщі та західної України в Другій світовій війні, Російська Федерація намагалась зірвати розгляд новою Генасамблеєю пункту порядку денного про тимчасово окуповані території України", - сказав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Резолюції ООН щодо окупованих територій України

7 грудня 2020 року Генасамблея ООН підтримала оновлену резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів". Документ спрямований на відновлення безпеки та стабільності в регіоні.

Вперше ця резолюція була підтримана у грудні 2018 року.

16 грудня 2020 року Генасамблея ООН підтримала оновлену резолюцію щодо ситуації з правами людини в Криму. Ключовим її елементом є заклик до міжнародного спільноти посилити взаємодію задля тиску на РФ з метою змусити її виконувати міжнародні зобов’язання як держави-окупанта. За проголосували 64 країни, утримались - 86, проти - 23.

Вперше резолюцію про положення у сфері прав людини в окупованому Криму Генасамблея ООН розглядала у грудні 2016 року.

14 вересня 2021 року Кулеба у день відкриття 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Кулеба провів телефонну розмову з головою сесії Генасамблеї, міністром закордонних справ Мальдівів Абдуллою Шахідом. Голова МЗС назвав ключові пріоритети України: це протидія російській агресії та відновлення територіальної цілісності України, деокупація Донбасу та Криму, це поліпшення умов життя українців на територіях, які постраждали від російської агресії на Донбасі, і це подолання пандемії COVID-19 та її соціально-економічних наслідків.

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...