Історія з убивством лідера ІДІЛ: Цаплієнко знайшов "російський слід"

За словами військкора, успіхи "Ісламської держави" 2014-го пов'язують саме з Аль-Багдаді.

У спецоперації військовослужбовців США в Сирії, у результаті якої був ліквідований лідер терористичного угрупування "Ісламська держава" Абу Бакр аль-Багдаді, ймовірно, є натяк на "російський слід". Адже реальну основу ІДІЛ складають колишні вищі офіцери Іракської армії та функціонери саддамівської партії "БААС", які навчалися у Москві. Про це заявив журналіст, військовий кореспондент Андрій Цаплієнко у своєму Telegram-каналі, передають Патріоти України.

Він розповів, що у 2015 році записував інтерв'ю з колишнім полковником ФСБ, який натякав, що ІДІЛ було створено за участі його патронів. За його словами, попри те, що офіційної інформації про вбивство американськими спецпризначенцями Delta Force лідера ІДІЛ Абу Бакра Аль-Багдаді досі немає, ця новина вже підірвала мережу. Водночас президент США Дональд Трамп уже пообіцяв виступити із потужною заявою через деякий час. Однак поки що загальну картинку про те, що трапилося, можна скласти із декількох джерел: "певних сирійських представників, які повідомили про це іракців з іранцями, та високопоставленого американського військового".

Іракська розвідка відслідковувала Аль-Багдаді в районі Ідліба, на позиціях формування, близького до Аль-Кайєди. Лідера "Даїш" (так місцеві називають "Ісламську державу") вичислили північніше Ідліба. Спецзагін на кількох гелікоптерах висадився на локації вночі. В результаті рейду Аль-Багдаді та дві його дружини загинули, ймовірно, підірвали пояси смертників, які носили на собі 24/7. Після відходу спецпризначенців американська авіація завдала удар по точці, де все це відбулося. Кажуть, щоб не зробити її місцем паломництва", — пише журналіст.

Він підкреслив, що турецьких союзників про операцію в Ідлібі нібито не повідомляли. А Абу Бакр Аль-Багдаді став на чолі ІДІЛ випадково, адже до війни в Іраку взагалі був малопомітною фігурою в релігійному русі.

"У 2004 році потрапив до американського фільтраційного табору "Букка" біля міста Умм-Каср на півдні Іраку. Згодом, його відпустили. За іншими даними, це трапилося у 2009 році. Охоронцям він запам'ятався тим, що перед звільненням сказав їм: "See you in New York!", побачимося у Нью-Йорку", — додав Цаплієнко.

За словами військкора, військові успіхи "Ісламської держави" 2014-го пов'язують саме з Аль-Багдаді. Однак, підкреслює журналіст, не виключно, що він був лише підставною фігурою. "Адже є численні свідчення про те, що реальну основу ІДІЛ складали колишні вищі офіцери Іракської армії та функціонери саддамівської партії "БААС", які вчились в Москві. У 2015 році я записував інтерв'ю з колишнім полковником ФСБ, який натякав на те, що ІДІЛ було створено за участі його патронів. Ну, що ж, чекаємо на заяву Трампа і на відео спецоперації", — підсумував Цаплієнко.

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...

Вчасно повернувся з України щоб сходити на концерт: Внаслідок важкого поранення у Крокус Сіті Холі віддав кінці "велика шишка" ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:00

Полковник спецназу ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол, повідомляє видання Медиазона. Про смерть полковника йдеть...