"Історичний день": Швеція і Фінляндія офіційно подали заявки в НАТО

Посол Швеції в НАТО Аксель Вернхофф та його фінський колега Клаус Корхонен подали заявки на членство в НАТО, які підписали міністрии закордонних справ. Про це повідомляється на сторінках країн Швеція-Фінляндія - НАТО, передають Патріоти України.

Передача заявок відбулася у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі. Заявки отримав генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг. "Історичний день! Сьогодні Швеція та Фінляндія подають листи, в яких висловлюють зацікавленість їхніх країн у подачі заявки", - йдеться на офіційних сторінкахв твітері "Швеція в НАТО" та "Фінляндія в НАТО".

Швеція, ще до російського вторгнення в Україну категорично не бачила себе в НАТО, але цього року кардинально змінила свої переконання. Заявку на вступ до Альянсу - урядовці там підписали напередодні. Назвали це найкращим кроком, який, із огляду на нинішню безпекову ситуацію, можна було зробити.

Історичне рішення Стокгольм синхронізував із Гельсінкі - як і планувалося. Фінляндія, яка на власному досвіді знає, що таке російська агресія - війна з сусідкою минулого століття коштувала їй десяти відсотків територій, - більше не переймається тим, щоби не дратувати Росію. На кону - безпека, тож фінський парламент підтримав вступ до НАТО. І заявку одразу ж - схвалили на вищому політичному рівні. Підкреслюючи: Росія сама штовхнула в обійми НАТО країни, що не планували ставати його частиною.

"Масштабний наступ Росії на Україну дав зрозуміти, що Росія знову готова використовувати свої збройні сили в сусідніх районах для досягнення своїх цілей. Сума цих факторів продемонструвала, що наше традиційне позиціонування було нестійким", - сказав Саулі Нііністьо президент Фінляндії.

Реакція Росії на можливе розширення НАТО, яке її так тривожило, - упродовж останніх тижнів змінювалася. Від традиційних словесних погроз - глава Роскосмосу говорив про ракетні удари по Швеції та Фінляндії - до показових порушень скандинавського повітряного простору літаками, на борту яких - ядерна зброя. Але врешті, схоже, з наближенням НАТО до своїх кордонів змирилися. Напередодні Путін заявив: загрози у приєднанні до Альянсу Швеції та Фінляндії не бачить. Бо з ними, мовляв, проблем немає. На відміну від України, з якою в Москви територіальна суперечка щодо анексованого Криму, пояснив речник російського президента.

Сьогодні вранці - заявки на вступ отримали у штаб-квартири Альянсу. Утім, на шляху до НАТО - у Швеції й Фінляндії несподівано встала Туреччина. Реджеп Ердоган проти їхнього приєднання, бо свого часу вони запроваджували проти Анкари санкції. Й відмовлялися екстрадувати тих, кого Туреччина вважає терористами. Водночас із Анкари звучать натяки на готовність домовлятися. І цю ж готовність підтвердили у США. Ясно одне: попереду - довгий дипломатичний шлях, і, якщо всі пройдуть його успішно - приблизно за рік у НАТО буде вже 32-а союзники. А в України - розуміння, що процес приєднанння може бути безпрецедетно швидким. Аби була на те - політична воля.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...