Історик розкрив карти: Чому Радянський Союз насправді ніколи не був радянським і як імперія "перетравлювала" народи

Головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький розповів, що радянської влади в Радянському Союзі насправді не було. Імперія "перетравлювала" народи на росіян, та водночас з українцями все було непросто, передають Патріоти України

Про це історик говорив в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA. Він пояснив, що колишній голова ради народних комісарів СРСР Володимир Ленін побудував свою державу як двоканальну, з двома каналами влади – партійною, позаконституційною, і радянською, конституційною.

"Фактично радянської влади ніколи не було – влада була партійна, тому що партійна вертикаль цілком панувала над радянською вертикаллю, – пояснив Кульчицький.

Він зазначив, що ключовою особою завжди був генсекретар ЦК компартії, а голова всеукраїнського чи всеросійського центрального виконавчого комітету йому підпорядковувався і був малозначною в політичному сенсі особою.

"Наприклад, Калінін у порівнянні з Леніним. Імперія "перетравлювала" народи на росіян, з українцями все було непросто", – зазначив історик.

За його словами, такою була загальна структура влади, в межах якої українці не одразу, але поступово перетравлювалися в росіян. Але в Москві не змогли цього зробити за кілька десятиліть, зауважив Кульчицький.

"Наприклад, китайський народ, який складався з абсолютно різних самостійних народностей, які жили на території, яка сьогодні є Китайською народною республікою, перетворювався на єдиний протягом 2,5 тисячоліть. Але у Москві такого терміну не було", – сказав історик.

Він розповів, що, наприклад, новгородсько-псковську народність, яка була орієнтована на Захід, починаючи з XIV століття, Москва освоїла, перетравила і денаціоналізувати, застосовуючи для цього різні методи – висилкою, репресіями і просто денаціоналізацією.

"Значно повільніше це відбувалося в Білорусі, тому що Білорусь була в іншій державі, в Речі Посполитій. Ще набагато менше це було в Україні, тому що Україна почала піддаватися тиску після того, як Богдан Хмельницький визнав суверенітет російського царя. Але ж була і інша Україна, яка залишалася до 1939 року за межами Росії, а потім Радянського Союзу", – розповів історик.

Багато загиблих та поранених: Окупанти вдарили по Костянтинівці на Донеччині

субота, 24 серпень 2024, 15:02

РФ 24 серпня у святковий день, День Незалежності, обстріляла місто Костянтинівка Донецької області, є загиблі та поранені. Про це повідомив очільник ОВА Вадим Філашкін, передають Патріоти України. "Ворожим ударом російські військові вбили щонайменше п'...

Ексвійськовий та експерт з питань безпеки: Польща призначила нового посла в Україні

субота, 24 серпень 2024, 14:52

З 1 вересня в Україні почне працювати новий посол Польщі — колишній військовий та дипломат, експерт з питань безпеки Пьотр Лукасевич. Про це заявив речник МЗС Польщі Павел Вронський, повідомляють Патріоти України з посиланням на польське радіо FRM24. З...