Ювілейний саміт НАТО: Україна отримає п'ять стратегічних систем систем ППО та десятки тактичних, - Байден

Раніше держсекретар США анонсував дуже сильний пакет допомоги для України на саміті НАТО.

На відкритті Саміту НАТО, що у вівторок, 9 липня, розпочався у Вашингтоні, президент Джо Байден заявив про "історичну" передачу Україні п'яти додаткових стратегічних систем протиповітряної оборони від США та партнерів, передає Голос Америки.

Зазначається, що чотири батареї Patriot: три – від США, Німеччини та Румунії, ще одну спільно зберуть Нідерланди з іншими партнерами. Також Італія передасть додаткову систему SAMP-T.

"Ці п’ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, мирних жителів і військових, і ми тісно співпрацюємо з українським урядом, щоб ці системи можна було швидко використовувати", – сказав Байден у своїй промові.

"Наше послання Москві та світу чітке: наша підтримка України сильна та непохитна", – наголосив Байден.

Він додав, що США разом з партнерами працюють над наданням Україні цього року "десятків" додаткових систем ППО.

"Найближчими місяцями США та партнери мають намір надати Україні десятки тактичних систем протиповітряної оборони, зокрема NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та системи Gepard. – сказав Байден. – Ці системи ще більше розширять і посилять покриття протиповітряної оборони України".

Президент США відзначив, що Америка надає підтримку Україні в партнерстві з членами НАТО та коаліції з понад 50 країн.

Також Байден наголосив, що США перенаправлять в Україну перехоплювачі, які були заплановані для постачання в інші країни, щоб вони були доставлені в Україну, "надаючи Україні сотні додаткових перехоплювачів протиповітряної оборони протягом наступного року".

Росія програє у цій війні, сказав Байден, Кремль втрачає людей на фронті, росіяни покидають країну, а Україна залишається "вільною та незалежною країною".

"Україна може і повинна зупинити Путіна", – заявив Байден у своїй промові.

Повернення військовозобов'язаних з-за кордону в Україну: Польща закликає ЄС піти на зустріч нашій державі

п’ятниця, 26 липень 2024, 0:30

Прибічники такого підходу переконують своїх опонентів у ЄС: якщо Україні бракуватиме солдат, доведеться врешті-решт посилати своїх. Польща вважає, що в ЄС можна створити умови, що будуть стимулювати військовозобов'язаних українців повертатися додому. П...

Загрози оточення Часового Яру немає. Ситуація контрольована СОУ - пресслужба 26-ї бригади ЗСУ

п’ятниця, 26 липень 2024, 0:10

Російські війська в напрямку Часового Яру намагаються просунутися з флангів і уникають прямих штурмів міста. Про це в ефірі телемарафону повідомив офіцер пресслужби 26-ї артилерійської бригади імені Романа Дашкевича Олег Калашников, інформують Патріот...