Ізраїль одним ударом ліквідував кількох іранських генералів. Тегеран обіцяє жорстку відплату

Мохаммад Реза Захеді

Ізраїль 1 квітня завдав удару по резиденції високопоставлених іранських військових у столиці Сирії. Було зруйновано прибудову іранського консульства. Загинуло щонайменше троє іранських генералів. Серед них - вищий командир підрозділу Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) "Кудс" Мохаммад Реза Захеді. Офіційно Єрусалим операцію не коментував, передає The Times of Israel.

"Будівля консульства була атакована літаками F-35, які випустили шість ракет. Я був на своєму робочому місці в посольстві. Дії Ізраїлю спричинять рішучу відповідь. Тегеран жорстко відповість на цю атаку", - заявив іранський посол у Сирії Хосейн Акбарі.

Захеді відповідав за операції підрозділу в Сирії та Лівані, за місцевих іранських ополченців і за зв'язки із "Хезболлою". Входив до так званого чорного списку ООН разом із 15 іншими посадовцями та військовими, яких всесвітня організація підозрює в участі в ядерній програмі Ірану.

У The Times of Israel смерть Захеді назвали найбільш значним убивством лідера КВІР відтоді, як США ліквідували очільника спецпідрозділу "Кудс" Касема Сулеймані в Багдаді в січні 2020 року.

Внаслідок авіаційного удару також загинули:

– бригадний генерал КВІР Мохаммад Хаді Хаджі Рахімі, заступник і головний помічник Захеді;

– бригадний генерал КСІР Хадж Хусейн Амін Асадулла, бухгалтер і координуючий заступник Захеді.

Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини заявив, що "підтвердив вбивство високопоставленого лідера, який очолював сили "Кудс" у Сирії та Лівані, двох іранських радників і п'яти членів Корпусу вартових ісламської революції".

Будівля, в яку влучили ракети, розташовувалася впритул з іранським посольством у Дамаску.

Ізраїльський військовий аналітик Ігаль Левін зазначив, що об'єктом удару була одна з резиденцій, пов'язана з посольством, яка була місцем проживання й відпочинку низки послів, радників і військових діячів Ірану та Лівану.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...