Кандидатуру Рютте схвалили всі члени Альянсу: Наступним генсеком НАТО стане великий друг України, повний рішучості зупинити агресію Путіна

Усі члени Північноатлантичного альянсу домовилися, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте стане наступним генсеком НАТО.

Як повідомляє Politico, Угорщина та Словаччина схвалили кандидатуру Рютте у вівторок, а вже сьогодні "зелене світло" дала Румунія. Її президент Клаус Йоханніс зняв свою кандидатуру й у Рютте більше не залишилося конкурентів.

При цьому видання наголошує, що Рютте змінить поточного генсека Йєнса Столтенберга лише 2 жовтня, і називає це критичним моментом. Адже це станеться за місяць до виборів у США, що визначать долю військового Альянсу.

Як відомо, колишній президент США Дональд Трамп, який є кандидатом від Республіканської партії, пообіцяв залишити країну в НАТО, але пригрозив скоротити американську допомогу Україні у разі свого переобрання.

При цьому спостерігачі називають Рютте "Трампом, що шепочеться" за його здатність укладати угоди з політиками різного походження, що навіть заслужило похвалу тодішнього президента США і він заявив, що йому подобається "цей хлопець".

Видання нагадало, що прем'єр Нідерландів агітував за себе з листопада минулого року та його критикували за недостатню активність у мобілізації підтримки з боку східноєвропейських країн. Вони ставили під сумнів його підтримку проекту газопроводу "Північний потік-2" до 2014 року.

Рютте також не вдалося збільшити витрати на оборону Нідерландів до цільового показника НАТО у 2% ВВП протягом усього його 14-річного прем'єрства, але мають зробити це вже цього року.

Politico також нагадало, що термін повноважень Столтенберга тривав чотири рази. У 2017 році союзники НАТО вирішили продовжити термін повноважень Генерального секретаря до кінця вересня 2020 року. 2019 року вони перенесли цю дату на вересень 2022 року.

Вторгнення Росії в Україну призвело до ще одного продовження повноважень Столтенберга, яке мало тривати до вересня 2023 року. У липні минулого року союзники НАТО погодилися продовжити термін повноважень Столтенберга ще на рік.

"Я дуже впевнений, що Альянс знайде хорошого наступника", - сказав Столтенберг минулого тижня.

Марк Рютте є активним прихильником підтримки України. Рютте твердо підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Він виступав за введення та посилення санкцій проти Росії у відповідь на її агресію та анексію Криму.

Рютте також підтримував надання Україні фінансової та військової допомоги для зміцнення її обороноздатності.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...