Кандидати в президенти закрили очі на тему трудової міграції, наче її немає, - політолог

Якщо в політиці та економіці нічого не зміниться і процеси будуть розвиватися, як тепер, через 1-2 покоління в Україні чорношкіре населення буде таким самим звичним явищем, як у Європі.

Кость Бондаренко. Фото: Comments.ua.

Кандидати в президенти України під час передвиборчої кампанії закрили очі на тему трудової міграції, наче її нема. Про це заявив керівник фонду "Українська політика" Кость Бондаренко, передають Патріоти України.

За його словами, у жодного з кандидатів ця тема не була номером один. "Дійсно, кандидати якщо й говорили про трудову міграцію, то тільки побіжно. Вони поводилися з цією гострою темою, як маленькі діти, які, граючи в хованки, зажмурюють очі: я тебе не бачу, отже, тебе немає", – сказав Бондаренко.

Згідно із дослідженням Центру економічних стратегій, кількість трудових мігрантів з України в 2015-2017 рр. становила 4 млн осіб. Найпопулярнішими напрямками є Росія та Польща. Частково саме з цієї причини політики намагалися обходити тему трудової міграції як "непросту і слизьку", зазначив Бондаренко.

Через трудову міграцію Україна вже відчуває гострий дефіцит будівельників, водіїв-далекобійників, зварювальників, сантехніків, механіків і направників, спеціалістів IT-сфери. У зв'язку з трудовою міграцією для України актуальною є ще й така проблема, як заміщення людей, котрі виїхали, зазначають експерти. Процес відбувається під впливом такого серйозного фактора, як низькі зарплати. "На зміну українцям, які виїхали з країни, можуть приїхати тільки люди, які погодяться на реально невисокі доходи і низькі українські зарплати", – сказав Кость Бондаренко.

Таким чином, до нас будуть їхати вихідці з Африки, Близького Сходу, Пакистану. В країні вже помітний значний наплив іммігрантів з Афганістану, Азербайджану, країн Середньої Азії. Результатом цього процесу може стати те, що вже незабаром структура населення України може кардинально змінитися. "Якщо в політиці та економіці нічого не зміниться і процеси будуть розвиватися, як тепер, через 1-2 покоління в Україні чорношкіре населення буде таким самим звичним явищем, як у Європі", – сказав Кость Бондаренко.

Джерело: 112 Україна

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...