KaraOK виходить на "тропу війни": Турецька армія до кінця року отримає серійний "аналог Javelin"

Американський протитанковий ракетний комплекс Javelin

Протитанковий комплекс KaraOK розроблявся компанією Roketsan на замовлення міністерства оборони Туреччини, зазначають Патріоти України.

Компанія Roketsan успішно завершила розробку свого нового протитанкового ракетного комплексу малої дальності третього покоління KaraOK.

Ракета KaraOK турецької компанії Roketsan

Як повідомляє турецьке видання Defence Turk, генеральний директор Roketsan Мурат Ікінчі зазначив, що вже до кінця року турецькі військові мають отримати перші серійні легкі переносні ПТРК.

Про розробку цього ПТРК стало відомо ще у 2018 році. Водночас у травні цього року відбувся перший керований пуск ракети KaraOK, яка успішно вразила ціль.

В перекладі з турецької KaraOK означає "Чорна стріла". Знищує цілі цей ПТРК ракетою калібру 125 мм, яка оснащена тандемною бойовою частиною та новим гібридним двоступеневим ракетним двигуном турецької розробки, призначеним для ведення вогню із закритих приміщень.

ПТРК KaraOK
Транспортно-пусковий контейнер ПТРК KaraOK

У ПТРК KaraOK, як і в американському FGM-148 Javelin, реалізована схема пуску "вистрілив-забув", а також є можливість нанесення ударів не тільки за лінією візування, але й зверху, вражаючи ціль у її найменш захищену частину.

Зазначається, що ракета отримала інфрачервону головку самонаведення типу Imaging Infrared (IIR) від компанії Aselsan. Таким чином, ракета може здійснювати захват цілі як перед пуском, так і після нього.

Ракета KaraOK успішно знищила ціль під час першого ж пуску
Новий ПТРК здатен вражати цілі на відстані від 1000 м. Принаймні, так стверджується на офіційному сайті розробника цього комплексу.

Водночас, як стверджує турецьке видання Defence Turk, згідно з каталогом від 2021 року дальність комплексу була збільшена до 2 500 м.

Вага контейнеру з ракетою становить 16 кг, довжина – 110 см. Як стверджує розробник, ПТРК KaraOK може бути ефективним для "зупинки, затримки та нейтралізації бронетанкових та механізованих частин противника" під час проведення різних операцій.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...