Катастрофа літака МАУ в Ірані: Зеленський озвучив побоювання щодо "чорних скриньок" та інтриг Тегерана

Президент занепокоєний тим, що Іран шукає приводи, щоб не віддати важливі докази Україні.

Українська сторона наполягає на праві забрати "чорні скриньки" з Боїнга авіакомпанії МАУ, збитого біля Тегерану, у разі їх неповного розшифрування на території Ірану. Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю, яке вийшло в ефір на телеканалі "1+1" ввечері 2 лютого, передають Патріоти України.

Як повідомив глава української держави, іранська сторона запропонувала долучити українських спеціалістів до розшифровки "чорних скриньок". "Іран вже розуміє, що в нас є більше доказів, ніж було з самого початку. У понеділок (3 лютого - ред.) вони нас запрошують летіти в Іран. ... Ми дуже боїмося цього. Чому. Вони можуть запросити наших фахівців в їх ... напевно, сучасну, лабораторію", - сказав Зеленський.

"Але нам вже тоді (на початку січня - ред.) наші спеціалісти сказали, що технічно вони не готові до правильного, правдивого розшифрування (чорних скриньок - ред.). Тому я боюся, що вони можуть їх долучити до розшифрування там, на місці, разом це зробити, і потім "ну і навіщо вам тепер "чорні скриньки". Ні. Ми хочемо взяти ці скриньки", - додав він.

За словами президента України, під час останньої розмови представник Ірану заявив українській стороні: "Окей, якщо ми не зможемо їх розшифрувати, ми вам їх віддамо". Пряма мова Зеленського: "Я нагадав, що президент Ірану мені давав слово, що ми будемо долучені до будь-яких предметів, доказів і зможемо взяти "чорні скриньки". Тому, думаю, якщо наші фахівці летітимуть туди, вони повинні мати мандат, щоб в разі неповного розшифрування на місці вони забиратимуть "чорні скриньки".

Україна планує "рухатися вперед": У Байдена заявили, що ЗСУ готуються до нового контрнаступу

неділя, 5 травень 2024, 11:48

Україна планує розпочати новий контрнаступ на позиції російських загарбників у 2025 році, щоб утримати Кремль від отримання додаткових переваг цього року. Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, інформує Financial Tim...

"Ми повинні": Макрон закличе Цзіньпіна натиснути на Путіна, щоб закінчити війну в Україну

неділя, 5 травень 2024, 11:30

Під час візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Франції, президент Еммануель Макрон звернеться з закликом до Пекіну посилити тиск на Москву, щоб вона припинила збройну агресію проти України, передають Патріоти України. Візит китайського лідера до Фра...