Керує репресіями на Херсонщині: Ексголову СБУ судитимуть за держзраду

Колишнього голову Служби безпеки України часів Віктора Януковича Олександра Якименка судитимуть за державну зраду, оскільки він причетний до організації масових репресій в окупованій частині Херсонської області. Про це повідомляє пресслужба СБУ, передають Патріоти України.

«З 2014 року експосадовець переховувався в рф, а на початку повномасштабного вторгнення допомагав окупантам у війні проти України. Зокрема, його призначили керівником створеної агресором „государственной службы безопасности в Херсонской области“. На цій посаді він виконує завдання москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в південному регіоні», — сказано в повідомленні.

В СБУ стверджують, що Якименко організовує масові переслідування, викрадення і катування місцевих жителів: людей катують електричним струмом, не дають воду та їжу, а також імітують розстріл потерпілих.

«Таким чином з них намагаються „вибивати“ зізнання у сприянні Силам оборони, а після цього пропонують за гроші отримати „амністію“», — додали в СБУ.

У відомстві повідомили, що Якименко залучив до співпраці з окупантами ще вісьмох людей, які безпосередньо беруть участь у катуванні мирних жителів.

СБУ кваліфікувала дії Якименка та його спільників за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3, ч. 4 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Усі обвинувачені оголошені у розшук.

Боєприпаси для артилерії теж будуть: Бельгія надасть Україні великий пакет військової допомоги

вівторок, 19 березень 2024, 11:44

Бельгія планує передати Україні пакет військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. До нього увійдуть близько трьох сотень бойових броньованих машин LMV й три мінні тральники. Про це пишуть видання Belga та Shephard Media, посилаючись на слова мін...

Мінус один: Нацгвардійці влучним ударом знищили російський комплекс спостереження "Муром" (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 10:55

Бійці Національної гвардії України знищили російський комплекс дальнього відеотепловізійного спостереження "Муром", передають Патріоти України. "Якісна робота з виявлення і ураження від аеророзвідників 11 бригади імені Михайла Грушевського. Знищено ще ...