Хафтар розпочав масовану атаку на столицю Лівії - Тріполі. Сирійські повстанці з боєм звільнили два села в Ідлібі. Ізраїль іранцям - "можемо повторити!"

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 10 травня 2020 року

Лівія: Підкріплення хафтарівських військ, які самозваний диктатор відправив на підкріплення з Бенгазі, не прибули для розблокування оточених сил на авіабазі аль-Ваттійя – вони з’явилися на фронті на півдні Тріполі.

Ці підкріплення, підтримані вагнерівцями та суданськими найманцями, в суботу ввечері розпочали загальну атаку на лінії фронту на півдні Триполі від району Абу-Салім до Айн-Зара. Наступ сил ЛНА проводиться за участі важкої та реактивної артилерії.


Від учора на цих ділянках фронту, попри всі зусилл,я хафтарівцям не вдалося отримати жодного територіального успіху. Заяви хафтарівських пропагандистів про значні успіхи та втечу турецьких військових не відповідають дійсності.

Натомість ситуація, і справді вкрай важка. Сила загострення, змусила Міністерство закордонних справ Туреччини виступити з застережливою заявою: «Ми вважатимемо сили Хафтара законними цілями, якщо вони продовжуватимуть напади на наші інтереси та дипломатичні представництва».

Хоча ці слова призначені більше не для хафтарівців, а для ОАЕ та Єгипту, які можуть спокуситися до прямого військового втручання за для «остаточної перемоги». Ставки в цій війні стоять надвисокі.


Попри всі зусилля озброєних незаконних військових формувань Хафтара та його найманців, лівійській армії навіть вдається контратакувати. У мікрорайоні Хадбах, бойовики Хафтара намагалися влаштувати засідку на підкріплення урядових сил і напасти на них з тилу. Але самі вскочили в халепу. Частина з них була знищена, частина потрапила в полон.

Також вдалі контратаки проведені в районі Салах Аль-Дін. Бої досі тривають в районах Абу Салім та таборі Хамза. А в районі табору біженців Ярмук, урядові сили знищили дві установки «Град».

Туреччина: Турки звітують про створення місцевих органів влади майже на всій підконтрольній території півночі Сирії. На малюнку позначені Місцеві ради з їх лого.


В підконтрольному туркам сирійському місті Аль Баб стався теракт. Прогримів потужний вибух замінованого авто. Поки без повідомлень про жертви.


Ірак: В Іраку поновилися антиурядові акції. Протестуючі зібралися на майдані Тахрір в іракській столиці, висловивши невдоволення складом нового уряду Мустафи аль-Казимі. На думку демонстрантів, при формуванні нового уряду була врахована лише позиція політичних партій, і нові міністри не гідні своїх посад.


Поліція застосувала сльозогінний газ, після того як учасники акції спробували прорватися через огороджувальні бар’єри. Деякі протестувальники кидали в силовиків коктейлі Молотова.

Нагадаю, що новий уряд на чолі з Мустафою аль-Казимі було сформовано в Іраку чотири дні тому.

Сирія: Сполучені Штати через своє представництво у Сирії знову дали ляпас «миротворчим» зусиллям немитої. «Хоча росія часто публічно заявляє про підтримку політичного рішення, наприклад, у Сирії чи Лівії, вона одночасно бере участь у діяльності, яка підриває політичний мирний процес та розширює конфлікт».


Тим часом, перемир’я в Ідлібі, після двох місяці відносної тиші, здається скінчилося. У відповідь на нескінченні провокації та обстріли з боку асадитів, повстанці атакували та вигнали війська режиму з села Танджара, в долині аль-Габ. Захоплені – танк, декілька ПТ установок, легка зброя та боєприпаси, знищені близько 25 асадитів.


Війська режиму вирішили відновити своє положення і пішли в контратаку, в результаті чого втратили контроль ще над селом аль-Манара. На даний час армія режиму поновила масовані артилерійські обстріли на ділянці між н.п.Кафр Набіль та Кансафра.


Також повідомляють про привітання з «победобєсієм» від повстанців «іхтамнетів» на базі Хмеймім. В той бік були випущені декілька реактивних ракет. Знов таки вперше з моменту оголошення перемир’я.

В провінції Дараа, де сили режиму розпочали каральну операцію, місцеві взялися за зброю. Після нічого штурму асадитам вдалося повністю взяти під контроль н.п. Музайріб. Озброєнні місцеві жителі відмовилися від «пропозиції» режиму переїхати в Ідліб і продовжили спротив. Шансів встояти в них – ніяких. На малюнку бачите положення сторін станом на вечір вчора. Карателі застосовують проти місцевих танки та важку артилерію.


В той же час, американці повертаються в східне Заєвфраття. Повідомляють про переміщення у двох хвилях близько 80 вантажівок та військових машин протягом минулого тижня в провінцію Хасака. Вони містили військову техніку, матеріально-технічні та технічні матеріали.

Кажуть, що американці розпочали будувати нову базу в районі Аль-Джазрат на південь від міста аль-Хасака. Це перша нова американська база в цій місцевості Сирії, після грудневого скорочення військової присутності США, згідно наказу Трампа.


Ну і звісно ж, нагадаю про ІДІЛ. Як і в Іраку, так і в Сирії діяльність іділівців значно зросла. В порівняння з березнем у квітні кількість їх акцій зросла з 44 до 55. Місця нападів позначені на малюнку.

Ізраїль: Не довіряючи заявам про вивід частини іранських сил з Сирії – Ізраїль продовжує підганяти тих повітряними ударами «невстановлених» літаків.

Сьогодні вранці ці самі, невстановлені літаки, відбомбилися по місцях зосередження КВІР на південному заході від міста Альбукамаль в провінції Дейр Ез-Зор. Це вже друга атака за цей тиждень в цьому районі. Кілька днів тому «невстановлені» літаки поцілили шість локацій іранських найманців в Бадіят аль-Куріє в районі міста Аль-Маядін та містечку Аль-Саліхія біля міста Альбукамаль.

Ще повідомляють, що прилетіло по складам з боєприпасами угруповання Хезболла в таборі Хассан аль-Хасам біля Хомсу. Звісно ж супутникові знімки, за методом було-стало, побачмо згодом.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...