"Хід конем" Вселенського патріарха після амманського провалу Москви: Митрополит Епіфаній і патріарх Кирило можуть зустрітися у Константинополі

Непослух Московського патріарха лише посилить ізоляцію РПЦ у світовому православ'ї

Патріарх Варфоломій і Кирило

Константинопольський Патріарх Варфоломій має намір скликати на зустріч предстоятелів усіх православних церков, включаючи митрополита ПЦУ Епіфанія і патріарха РПЦ Кирила. Про це повідомляє російська РІА Новини з посиланням на свої церковні джерела, зазначають Патріоти України.

Показово, що зустріч організовують після фактичного провалу в Аммані «братерської зустрічі» скликаною проти волі Константинопольського патріарха Росією через посередництво Єрусалимського патріарха. Показово, що це була перша зібрання предстоятелів національних церков з 1054 року, де був відсутній Вселенський патріарх, котрому і належить виключне право таких зібрань. Очолювана Москвою фронда просто не запросила патріарха Константинополя.

“Варфоломій зараз скликає синод Константинопольської патріархії, який обговорить ситуацію в православ’ї та підсумки зустрічі в Аммані. Триденний синод патріархії вирішить питання про скликання загальноправославної зустрічі з питанням про ситуацію в православ’ї. Назва буде така ж, як в Аммані”, – йдеться в повідомленні.

Джерело зазначає, що патріарх Варфоломій має намір покликати 15 помісних церков-сестер, включаючи Епіфанія. Але в РПЦ впевнені, що це робиться для того, щоб Кирил не прибув на зустріч.

“І буде помилкою Кирила не поїхати. Великою помилкою. Досі він (Кирил – Ред.) закликав до цього (всеправославної наради – Ред.). Варфоломій, для того, щоб не поїхав Кирил, покличе Епіфанія. З одного боку, буде проблема , якщо Кирило не поїде. З іншого боку, буде проблема, якщо поїде. Існує, однак, рішення – вони не повинні співслужити разом”, – бідкається джерело в РПЦ.

Депутат-праворадикал у Німеччині виявився власником бізнесу у Білорусі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:15

Депутату від ультраправої політичної партії "Альтернатива для Німеччини" (АдГ) загрожує великий штраф за приховування інформації про бізнес, що належить йому в Білорусі. Про це пише BILD, передають Патріоти України. "Депутат земельного парламенту Саксо...

"Донька кричала, мамо, я помираю": Моторошні подробиці про удар окупантів по Дніпру

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:53

Російська окупаційна армія 19 квітня завдала масованого ракетного удару по Дніпропетровській області. Через ворожу атаку загинуло семеро людей, двоє з них - діти. Понад три десятки мешканців поранені. У Дніпрі окупант влучили у житловий будинок та залі...