Х*йлу на зло: Нобелівська премію миру вперше після Горбачова потрапила до Росії

Дмитро Муратов

Нобелівську премію миру 2021 року одержали журналісти - головний редактор російської Новой газеты Дмитро Муратов і засновниця філіппінського видання Rappler Марія Ресса, зазначають Патріоти України.

Нобелівську премію миру цього року присудили за "зусилля щодо захисту свободи слова і самовираження, що є основоположною умовою для демократії та стійкого миру".

Марія Ресса - журналіст і співзасновник філіппінського видання Rappler - популярного англомовного новинного видання, яке влада Філіппін вже багато років змушує самоліквідуватися. Офіційний судовий позов про закриття видання знаходиться на розгляді, але Rappler функціонує досі.

У 2017 році президент Філіппін Родріго Дутерте заявив, що виданням володіють американці, які диктують його редакційну політику.

Після цієї заяви на головного редактора Марію Рессу і на сам Rappler було відкрито 11 кримінальних справ. Її особисто звинувачували в несплаті податків, наклепі, порушенні закону про іноземних власників і поширенні наклепу в Інтернеті.

З тих пір вона стала символом боротьби за свободу преси на Філіппінах. У 2018 році журнал Time включив Марію Рессу в групу журналістів, яких визнають людьми року.

Російську Новую газету, яку очолює Муратов, у Нобелівському комітеті назвали найнезалежнішою газетою в сучасній Росії, яка показує принципово критичне ставлення до влади. І Ресса, і Муратов, як лауреати Премії миру, представляють усіх журналістів, які відстоюють свободу слова в сучасному світі, додав комітет.

Премія за всіх

Сам Муратов говорить, що взагалі не очікував, що матиме таку нагороду.

"Ігор Домников, Юрій Щекочихін, Ганна Політковська, Стас Маркелов, Анастасія Бабурова, Наташа Естемірова - ось ці люди отримали сьогодні Нобелівську премію", - заявив Муратов, коли перерахував журналістів, які співпрацювали з Новой газетой і які загинули.

"Я сміюся. Аж ніяк не очікував. У мене тут безумство. Я бачив дзвінок з Норвегії, але я подумав, що це небажаний дзвінок. Я ось що можу сказати: ми будемо віддуватися цією премією за російську журналістику, яку зараз намагаються репресувати. От і все. Будемо прагнути допомагати людям, яких зараз визнали агентами, яких зараз гноблять, видворюють із країни", - підкреслив Муратов.

Водночас редакторові байдуже, що за отримання грошової частини премії російський уряд може визнати Новую газету іноземним агентом. "Нехай визнають. "ЦЕ ПОВІДОМЛЕННЯ СТВОРЕНО ІНОЗЕМНИМ АГЕНТОМ, ЛАУРЕАТОМ НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ МИРУ", так? Так буде? Та ґедзь його", - заявив він Медузі.

За словами Муратова, грошову премію розподілить редколегія Новой газеты. Крім як на підтримку російських журналістів, гроші підуть на благодійність.

Сам журналіст каже, що вручив би Нобелівську премію миру російському опозиціонеру Олексію Навальному.

"Соколам путіна" дуже страшно коли стріляють у відповідь: Сили оборони змусили другий Ту-22 замість атаки України тікати подалі вглиб росії - розвідка

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:55

Під час атаки російських бомардувальників Ту-22М3 один з них був збитий, а другий поспішив розвернутися. Про це розповів представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов у ефірі Радіо Свобода в п’ятницю, 19 квітня. . "Зн...

Кадри не лише з Непалу: Речник ЗСУ повідомив, кого окупанти женуть у наступ на Часів Яр

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:43

Під час наступу на Часів Яр Донецької області російська окупаційна армія зазнає значних втрат, а в полон потрапляють іноземні найманці з Непалу та Шрі-Ланки. Про це повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Наз...